Siirry sisältöön

Uusi arki HR:n silmin

Siirrän työpisteeni keittiön pöydältä olohuoneeseen. Asetan kuulokkeet päähän ja laitan kameran päälle; ajastettu Skype-kahvitauko työkavereiden kanssa on alkamassa.

Olemme eläneet maaliskuun puolivälistä alkaen poikkeusolosuhteissa. Sarastiassa reagoimme Covid19-virukseen hyvin ripeästi ja aloimme järjestellä jokaiselle sarastialaiselle mahdollisuutta työskennellä etänä. Tämä oli uusi tilanne jokaiselle meistä; yhtäkkiä olikin pakko työskennellä pelkästään kotoa käsin, eikä työkavereiden leppoisat äänet kuuluneetkaan enää jokapäiväiseen arkeen. Jokaiselta meiltä vaadittiin uudenlaista suhtautumista työhön: tutut rutiinit muuttuivat, sosiaaliset kanssakäymiset työkavereiden kanssa kasvotusten jäivät ja tilalle tuli Skype-kahvit ja etäpalaverit.

Etätyö ja kaikki siihen liittyvät asiat ovatkin työllistäneet Sarastian HR:ää tehokkaasti aina kevättalvesta ihan näin alkusyksyyn asti. Jo aikaisin keväällä aloimme puhua siitä, että poikkeusolosuhteiden päätyttyä alkaa uusi normaali. Teimmekin mielenkiinnosta Sarastian henkilöstölle etätyökyselyn, jossa kartoitettiin alustavasti sitä, kuinka moni haluaisi jatkaa etätyöskentelyä poikkeusolosuhteiden jälkeenkin. Jopa 61% sarastialaisista vastasi olevansa kiinnostunut siirtymään etätyöskentelyyn. Juuri nyt Sarastiassa on allekirjoitettu 490 etätyösopimusta. Tämä tarkoittaa, että yli puolet henkilöstöstämme on allekirjoittanut sopimuksen säännöllisen etätyön tekemisestä.

Uusi arki alkaa, miten se muuttaa meitä ja työyhteisöämme? Etätyö, siinä missä toimistollakin tehtävä työ, vaatii johtamista. Erilaista johtamista kuin koskaan aiemmin. Itsensä johtamisen taidot korostuvat entisestään, sillä etätyösopimuksella ei sovita välttämättä enää etätyöpäivien määrästä, vaan siitä, koska olet toimistolla konkreettisesti tavoitettavissa. Työhyvinvointi muodostuu monesta eri tekijästä (mm. työstä ja sen mielekkyydestä, työympäristöstä ja -turvallisuudesta sekä työkavereista), ja jatkossa työhyvinvoinnin tulee näkyä kotona työskentelyn mielekkyydessä. Säännölliset Skype-kahvitauot työkavereiden kanssa esimerkiksi antavat tarpeellisia lepohetkiä ja vaihtelua työpäiviin.

HR:n päässä pyöriikin päivittäin kysymyksiä siitä, miten olemme työntekijöiden arjessa läsnä, vaikka emme näkisi heitä konkreettisesti toimistoilla? Miten pidämme huolen työntekijöiden työhyvinvoinnista ja jaksamisesta sekä siitä, että asetetut tavoitteet täyttyvät? Minkälaista koulutusta tarjoamme jatkossa sekä esimiehille että työntekijöille uudessa normaalissa, jossa osa työntekijöistämme työskentelee pääsääntöisesti etänä? Pikkuhiljaa alamme löytää näihin vastauksia. Uusi normaali ja siihen siirtyminen ei tapahdu hetkessä, vaikka näin poikkeusolosuhteissa työskentelemmekin kaikki etänä.

On piristävää kuulla työkavereiden ääniä ja nähdä kasvot, vaikka sitten tietokoneen kameran välityksellä.

 

Helena Pohjalainen
henkilöstöasiantuntija
Sarastia Oy

Ajankohtaista

Tilaa uusinta tietoa kunta-alan tapahtumista

Tilaa uutiskirje