Siirry sisältöön

Työharjoittelun ja kesätyön kautta uraa luomaan

Kirjanpitäjänä työskentelevä Tuomas Heikkilä, 20, on ollut Sarastialla töissä jo muutamaan otteeseen. Ammattikoulun työharjoittelu vuonna 2019 Sarastian ostoreskontrassa ja kirjanpidon tehtävissä vaihtui kesän 2021 yli kestävään työsuhteeseen, kun Tuomas palasi armeijan jälkeen takaisin Sarastialle. Kesätyön loppupuolella Tuomas sai tarjouksen työsuhteen jatkosta, johon hän tarttui mielellään.

Etätyötä tekevän Tuomaksen perehdytys hoidettiin virtuaalisesti, lukuun ottamatta ensimmäistä päivää, jolloin työtehtäviin tutustuminen aloitettiin toimistolla. Uusille työntekijöille järjestettiin Teamsissä yleisten infotilaisuuksien lisäksi tapaamisia, joissa käsiteltiin tuoreiden kasvojen esiin nostamia kysymyksiä. Tietoa löytyi myös Sarastian intrasta.

– Mielestäni perehdytystä oli sopiva määrä. Oppimisessa auttoi paljon se, että sain kysymiini asioihin työkavereilta hyvät vastaukset, jotka ovat auttaneet minua eteenpäin, Tuomas kertoo.

– Kesäloman puuttuminenkaan ei haitannut, sillä etätyö kotona sopi minulle hyvin. En ole kertaakaan herännyt edes maanantaina niillä mielin, että ärsyttäisi edessä olevat työpäivät. Liukuvan työajan myötä olen toisinaan kysynyt esimieheltäni esim. tulevan perjantaipäivän lopettamista jo klo 13. Tätä on edeltänyt se, että tein puuttuvat tunnit joinakin päivinä etukäteen valmiiksi tai sitten keräsin ne jälkeenpäin. Pyrin myös irtautumaan töistä aina kahvitauoilla, jolloin esimerkiksi luen kirjaa, Tuomas kuvailee.

Tiimi työskentelee virtuaalisesti toisiaan auttaen

Tuomas on ottanut tavaksi rytmittää päivää eri työtehtävien mukaan. Aamuisin hän tekee tietynlaisia tehtäviä ja iltapäivisin on toisentyyppisten vuoro. Työkavereilta on helppoa kysyä neuvoa Teamsissä, joko tiimin sisäisessä keskustelukanavassa tai videopuhelussa, jossa näyttönäkymän voi helposti jakaa.

– Tiimiimme kuuluu 35 kirjanpitäjää, jotka ovat eri ikäisiä ja asuvat ympäri Suomea. Ohjeet ja vertaistuki ovat Teamsin kautta helposti saatavilla ja lähes aina löytyy joku, joka osaa auttaa tai neuvoa. Neuvoja ja apua myös halutaan antaa toisille, mikä on hieno asia, kiittää esihenkilönä toimiva liiketoimintapäällikkö Jaana Iirola.

Tuomas nauttii työssään päivien erilaisuudesta. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat muistiotositteiden ja palkkojen kirjaus, toisinaan myös vyörytyssääntöjen laatiminen ja vyöryttäminen. Suurimman muutoksen työtehtäviin on viime vuosina tuonut palveltavien asiakkaiden sijainnin monipuolistuminen. Nykyään Tuomas hoitaa sekä Pohjois- että Etelä-Suomessa sijaitsevien kuntien kirjanpitoa.

Kirjanpitäjän työhön kuuluu paljon selvittelyä ja asiakkaiden neuvomista. Alussa vaikealta tuntuneen, toisinaan pitkäksikin venyvän selvitystyön ratkaiseminen tuo kuitenkin lopulta onnistumisen tunteen – tuo tunne on yksi työn parhaista puolista.

– Tuomas oli nopea oppimaan ja hoiti hänelle annetut tehtävät loppuun asti. Hän haluaa oppia koko ajan lisää ja kehittyä kirjanpidon tehtävissä. Aktiivinen ote työhön näkyi postitiivisesti myös asiakkaiden suuntaan. Tuomas olikin luonteva valinta, kun resurssipulaan mietittiin henkilöä syksyn ja talven työtehtäviin, Jaana toteaa.

Ajankohtaista