
Toimiva yhteistyö lähtee täydestä luottamuksesta
Nikke Syväkurun ja Johanna Kossilan yhteistyö on saumatonta. Luottamus on rakentunut monen yhteisen työvuoden aikana.
Järjestelmäasiantuntijat Nikke Syväkuru ja Johanna Kossila ovat kehittäneet yhteistyötään työparina systemaattisesti, ja tulokset näkyvät niin omassa työviihtyvyydessä kuin osaamisessakin.
Johanna Kossila on ollut KuntaProlla töissä seisemän vuotta. Hän aloitti myyntireskontrassa ja laskutuksessa ja siirtyi sitten saman aihealueen sisällä järjestelmäasiantuntijaksi. Nikke Syväkurun työura KuntaProssa on kulkenut samoja latuja. Hän on tullut taloon nelisen vuotta sitten ja siitä asti he ovat tehneet töitä yhdessä välillä enemmän, välillä vähemmän.
Tiimityö tiivistyi, kun myös Nikke siirtyi järjestelmäasiantuntijaksi ja Johannan työpariksi noin vuosi sitten.
– Siinä vaiheessa huomasimme, että emme pysty jakamaan tehtäviä puoliksi, vaan meidän on järkevintä tehdä niitä limittäin. Siksi yhteistyömme pitää olla täysin saumatonta, pitää tietää mitä toinen tekee, Johanna kertoo.
Työpari päätti aloittaa säännölliset palaverit viime keväänä. Aikaa siihen menee vain puoli tuntia kahden viikon välein, mutta palaverin merkitys on suuri.
– Käymme läpi, mitä on tehty, mitä uutta on tulossa ja katsotaan ne työt, joihin meitä molempia tarvitaan, Nikke kertoo.
Syksyn kiireissä palaverien pito on jäänyt toisinaan vähemmälle, mikä aiheutti heti epätietoisuuden tunnetta. Toimiva systeemi aiotaan laittaa jälleen pyörimään.
Oma työkuorma keveni
Luottamus toisen tekemiseen on avainasia, jotta työtä voi tehdä ja lomaa viettää rauhallisin mielin.
– Luottamus on hyvin tärkeää, ja samoin se, että tietää mihin toinen pystyy – toisen tunteminen on isossa roolissa, Johanna sanoo.
– Luottamus rakentuu ajan kanssa, siihen ei oikein kikkoja ole, Nikke lisää.
Toimivaan yhteispeliin kuuluu myös ennakkoluulottomuus ja oman mielipiteen kyseenalaistaminen.
– Ei tämä aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Meillä on molemmilla hyvin voimakkaat mielipiteet asioista, Nikke muistuttaa.
– Mutta ei pidä ajatella, että minä olen aina tehnyt näin, vaan pystyä vuorovaikutukseen myös kiistatilanteessa. Täytyy voida uskoa, että asia voidaan tehdä myös eri tavalla ja että toinen voi tietää paremmin, Johanna sanoo.
– Ja jos joku ottaa päähän, pitää siitäkin pystyä puhumaan suoraan, Nikke lisää.
Tyhmiä kysymyksiä ei ole
Luottamuksen ilmapiirissä kollegalle uskaltaa esittää myös niin sanottuja tyhmiä kysymyksiä.
– Uskon, että meillä on sellainen sanaton sopimus, että sellaisia ei ole. Vaikka olen ollut pidempään alalla, myös minulla on paljon kysyttävää Nikeltä eli kyllä oppiminen on ihan ehdottomasti molemminpuolista. Hyvässä yhteistyössä kaikkea ei tarvitse koko ajan hanskata, vaan voi pyytää apua toiselta. Nikke tuo myös hyvää uutta kulmaa asioihin, joihin itse on jo hieman leipiintynyt. Pitää myös haastaa itseään, Johanna korostaa.
– Kun on se toinen ihminen siinä, joka tietää, niin asioita käy läpi ihan eri tavalla, Nikke sanoo.
Johanna on jakanut avoimesti kaiken tietonsa Nikelle, mutta tiedon avoimuus työyhteisössä ei ole aina itsestään selvä asia, eikä se aina ole ollut sitä Johannallekaan. Tiiviissä työtahdissa tiedon kertominen muille on usein jäänyt kiireen jalkoihin.
– Olen oppinut vuosien varrella kantapään kautta, että tietoa kannattaa jakaa. Pienessä tiimissä esimerkiksi loman pitäminen ilman työtä ei onnistu, jos muut eivät tiedä omista tekemisistäsi. Tiedon jakaminen on helpottanut omaa työskentelyä, kun kaikki ei ole minun takanani ja Nikke pystyy hoitamaan asian tarvittaessa, Johanna kertoo.