Siirry sisältöön

Sovellusarkkitehti Mari Timgren: ”Työn ja opiskelun yhdistämisen avain on suunnitelmallisuus”

Porilainen Mari Timgren työskentelee Sarastialla sovellusarkkitehtina henkilöstöpalveluiden järjestelmien parissa. Viimeisen vuoden aikana työpäivät ovat täyttyneet pääsääntöisesti M2-matkalaskujärjestelmän projekteista ja muista tehtävistä. Työnimikkeen muutos sovellusasiantuntijasta sovellusarkkitehdiksi helmikuussa 2021 tulee muuttamaan Marin työtehtäviä asteittain niin, että painotus tulee jatkossa olemaan enemmän palkanlaskennan ja henkilötietojen hallinnan järjestelmissä, joskaan matkalaskujärjestelmään liittyvät tehtävät eivät katoa kokonaan.

Koska työtehtävät liittyvät vahvasti projekteihin, sisältyy niihin paljon palavereita sekä kiireellisten asioiden hoitamista. Marin mukaan tehtävien aikatauluttaminen ja tehtävälistojen tekeminen on välttämätöntä ja mahdollistaa kokonaisuuksien hallinnan.
– Toimin myös Sarastian JHL:n pääluottamusmiehenä, joten pientä vaihtelua normityöpäivään tulee ay-asioita hoitaessa.

Erityisen mukavaksi työtehtäväksi Mari mainitsee kouluttamisen.
– Tykkään pitää asiakaskoulutuksia. Vaikka toisinaan aluksi saattaa jännittää paljonkin, olen yleensä niiden jälkeen rentoutunut, koska ne sujuvat hyvin. Perehdytän myös paljon omia tiimikavereitani M2-järjestelmään liittyvissä asioissa. Tykkään muutenkin tehdä ohjeita helpottaakseni muiden tekemistä sekä tiimissämme, muualla Sarastialla että asiakasorganisaatioissa.

 

Monipuoliset työtaustat tiimin vahvuus

Ennen sovelluspuolta Mari on kerännyt monipuolista työkokemusta Sarastialla palkanlaskennan ja asiakaspalvelun tehtävien parissa.

– Suoritin tradenomiopintojen harjoittelun silloisessa KuntaProssa vuonna 2015 OVTES-palkkatiimissä. Harjoittelun ja opinnäytetyön tekemisen jälkeen aloitin samana vuonna asiakaspalvelussa, joka kulki silloin nimellä eTiski. Kolmen vuoden aikana opin, että työskentely eTiskissä sisälsi paljon enemmän kuin pelkkää asiakaspalvelua. Piti esimerkiksi hallita erilaisia kokonaisuuksia talon sisällä ja ymmärtää häiriötilanteessa, mihin kyseinen häiriö mahdollisesti voisi vaikuttaa ja edetä sen mukaan.  Vuonna 2018 minut valittiin henkilöstöhallinnon pääkäyttäjätiimiin, jossa nyt fuusion jälkeen toimin edelleen, tosin nyt olemme sovellusasiantuntijoita ja -arkkitehteja sovellustuessa.

– Sovellustuen tiimissä on joukko erilaisia ja eritaustaisia ihmisiä. Palkkasihteerin tai -asiantuntijan taustasta on suuri apu tässä työssä, mutta se ei ole välttämättömyys. Olenhan itsekin pärjännyt sovellusasiantuntijana ja nyt arkkitehtina asiakaspalvelutaustallani. Olemme toimineet virtuaalitiiminä syksystä 2019 lähtien ja tiimiläisiämme löytyy aina Kouvolan toimipisteestä Rovaniemen toimistolle saakka. Etätyön suhteen tiimillämme ei ole ollut ongelmia, mutta itse haluaisin jo takaisin konttorille, sillä työkavereita olisi kiva nähdä myös kasvotusten. Tiimissämme meno on sujuvaa ja toisen apuun voi aina luottaa.

 

Työn ja opiskelujen yhdistäminen on taitolaji

Syksyllä 2019 Mari aloitti Satakunnan ammattikorkeakoulussa johtamisen ja palveluliiketoiminnan ylemmän AMK-tutkinnon opiskelut. Ahkeran opiskelun myötä Mari valmistuikin jo loppuvuodesta 2020.
– Etukäteen varoiteltiin, että YAMK-opintojen suorittaminen työn ohella on raskasta, mutta en kokenut sitä niin. Halusin kehittää osaamistani johtamisen ja organisaatioiden kehittämisen osalta, ja opinnot toivat hyvää vastapainoa työhön ja harrastukseen. Olen pariin otteeseen hyödyntänyt töissä tiimiäni koulutehtävissä. En tiedä, kuinka iloisia tiimiläiset ovat olleet koekaniineiksi joutuessaan, taisivat olla iloisia nopeasta valmistumisestani, Mari naurahtaa.

Mari kannustaa muitakin yhdistämään työn ja opiskelun, mutta muistuttaa suunnittelun tärkeydestä.
– Kannattaa miettiä tarkkaan, miten aikatauluttaa tehtävien tekemisen ja kannattaako jokaiseen tehtävään panostaa samalla tavalla. Pohtisin myös sitä, onko täyden työajan tekeminen järkevää vai pystyisikö osa-aikaisuudella tasapainottelemaan paremmin työn ja opiskeluiden välillä. Tärkein neuvo taitaa olla se, että ole armollinen itsellesi. Jos et halua palauttaa huonosti tehtyä tehtävää, pyydä lisäaikaa. Ainakin SAMKissa sain melko joustavasti lisäaikaa tehtävien palautuksille, jos töissä piti kiirettä.  Neuvoisin tekemään asiat niin koulumaailmassa kuin työelämässä niin, että kehtaat tunnustaa ne omaksesi.

Marin oma esihenkilö saa kiitosta, mitä tulee kannustamiseen:
– Oma esihenkilö oli opiskeluistani innoissaan ja halusi hyödyntää kaiken mahdollisen, mitä opiskeluista sain irti. Tein esimerkiksi tiimillemme osaamisen kartoituksen ja vastausten perusteella kehityssuunnitelman. Yksi viimeisistä tehtävistä liittyi etäjohtamiseen ja sen käytäntöihin, ja tehtävän raportti lähetettiin myös henkilöstöjohtajallemme tiedoksi.

 

Takataskussa pari maailmanmestaruutta

Opintojen lisäksi Marin vapaa-ajan täyttää muun muassa pesäpalloharrastus.
– Olen harrastanut pesäpalloa vuodesta 2001 lähtien ja Ulvilan Pesä-Veikkojen toiminnassa olen ollut mukana jo yhdeksän vuotta. Minut on valittu kertaalleen Ulvilan kaupungin Vuoden seuratyöntekijäksi ja Pesäpalloliiton läntisen alueen Satakunnan Vuoden seuratyöntekijäksi. Aloitin lentopalloharrastuksen taas syksyllä 2020, kun kroppa alkoi näyttää vihreää valoa muutamien loukkaantumisten jälkeen.

Paljon ehtivän Marin takataskusta löytyy myös muutama maailmanmestaruus:
–  Olen kaksinkertainen pesäpallon ja pärekorinheiton maailmanmestari. Monenlaista on tullut tehtyä, vaikka ikää on vasta 30 vuotta, Mari naurahtaa.

Ajankohtaista