Siirry sisältöön

Sarastia vahvistamassa kuntien elinvoimaa

Kesä lapion ja kottikärryjen kanssa mökillä saa joka vuosi ajattelemaan elämän perusasioita. Näkee oman käden tuloksia ja huomaa elämän konkreettisuuden. Laitan siemenen maahan toukokuussa ja kesän ajan kerään ruokaa omalle lautaselle. Sitä ei tehdä kaupungissa. Tila ei riitä kurpitsan kasvuun eikä katupölyn peittämiä salaatteja kannata syödä.

Tuohon kiteytyy sitä, miksi Suomen on pidettävä huolta koko maan elinvoimaisuudesta. Jokunen vuosi sitten presidentti Niinistö totesi, että Suomen on pidettävä huolta omasta ruokatuotannostaan. Jotta se tapahtuu, tarvitaan ihmisiä. Tarvitaan heitä, jotka asuvat eri puolin Suomea. Heitä, jotka auraavat tiet, jotta maitoauto pääsee talvipäivinäkin Järvenkylän isännän pihaan. Tarvitaan yrittäjiä, jotka kehittävät vertikaaliviljelyä Lapinjärvellä. Tarvitaan työntekijöitä Summan tehtaalla toimivaan Googlen palvelinkeskukseen. Tarvitaan aktiiveja, jotka pitävät käynnissä Kaakon Golfin toimintaa satojen talkootyötuntien voimalla.

Kaiken tämän perusta on suomalainen kunta. Kunta, jossa ihmiset asuvat ja jossa päätetään, mikä on merkityksellistä juuri meidän kunnassa. Kuntien itsehallinto ei tarkoita, että kaikkea tarvitsee tehdä itse. Sarastian syntyjuuret ovat KuntaProssa ja Taitoassa. Yritykset syntyivät noin kymmenen vuotta sitten kun kunnat päättivät, että talous- ja palkkahallinto voidaan tehdä keskitetysti siellä, mihin on saatu rekrytoitua asiantuntevat kirjanpitäjät ja palkanlaskijat. Sarastiassa keskitetysti tarkoittaa vajaata 20 eri toimistoa aina Turusta Varkauteen ja Rovaniemeltä Vihdin Nummelaan. Työllistämme noin 900 asiantuntijaa, joista moni työskentelee kotitoimistoltaan. Itse työskentelen ajoittain mökiltä, jossa yhteydet toimivat ja jonne paikallinen mansikanviljelijä auraa tien talvisin pihaan saakka.

Kuntien elinvoimaisuudesta puhutaan myös hallitusohjelmassa. Heinäkuun lopun A-studion keskustelu vahvisti käsitystä siitä, että kunnat eivät nytkään jää odottamaan valtion apua. Kunnissa toimitaan itsenäisesti ja laitetaan asioita toimeen. Monelle kunnalle riittää, kun muutamakin lapsiperhe muuttaa kuntaan. Silloin esimerkiksi koulurakennukseen investointi on kannattanut. Puolisoista kummallekin tarvitaan töitä – vaikka sitten kotitoimistolla.

Sarastia lunastaa paikkansa Suomen yrityskentässä ja toiminta on kannattavaa, kun saamme jatkaa kuntien luottokumppanina. Haluamme, että kunnat luottavat meihin. Me teemme sitä, mitä jokaisen asiakkaamme ja omistajamme ei kannata tehdä omin voimin. Voimme tarjota ratkaisun esim. kuntalaisvaikuttamiseen tai rakentaa tiedolla johtamisen ratkaisun, joka soveltuu juuri kuntien tarpeeseen.

Sarastiassa yhdistyvät asiat, joihin itse aidosti uskon. Ymmärrämme kuntia, mutta katsomme asioita liiketoiminnan kasvun näkökulmasta. Voimme tarjota ratkaisuja erikokoisille kunnille, mutta meistä hyötyvät myös Turun kokoiset isot kaupungit. Mielenkiintoinen yhdistelmä, joka laittaa miettimään, kuinka helsinkiläinen minäkin olen. Öitä mökillä tulee vuositasolla 100 ja neljäsosa perheen vuoden ruokaostoksista tehdään mökkikunnassa.

 

Anniina Kitula
johtaja, viestintä ja kehittäminen
Sarastia Oy

Ajankohtaista