Siirry sisältöön

Sarastia tehostaa koneoppivalla algoritmilla ostolaskujen käsittelyä

Sarastia Oy:n kehitysprojekti koneoppimisavusteiseen kuntien ostolaskujen reititykseen ja tiliöintiin on käynnistynyt kumppanin valinnan myötä. OsretiAI-projektin tavoitteena on mullistaa kuntakentän ostolaskujen käsittely vähentämällä radikaalisti siihen käytettyä aikaa.

Tavoitteeseen ei ole helppo päästä ja toteuttajaksi valikoituikin kilpailutuksen myötä eCraft Business Insight Oy Ab. Tarkoituksena on kehittää ostotilauksettomien verkkolaskujen tiliöintiin ja työnkulkuun tarvittava koneoppiva algoritmi. Automatisointi keskittyy aluksi reititykseen, minkä jälkeen kehitystyö kohdistuu automaattiseen laskujen tiliöintiin sekä ALV-tarkastukseen.

– Algoritmistä on tarkoitus tehdä itseoppiva, jolloin tarkkuustaso nousee käsiteltyjen ostolaskujen määrän noustessa. Kun määritelty tarkkuustaso on saavutettu, tekoäly tekee tiliöintiennusteen. Manuaaliseksi työksi jää vain laskun hyväksyntä, mutta sekin voidaan tulevaisuudessa robotisoida tai automatisoida ostolaskujärjestelmän sisällä, kertoo Sarastia Oy:n kehityspäällikkö Jani Mård.

Suomen kunnissa kulkee noin 13 miljoonaa ostolaskua vuodessa. Projektissa olennaista on, että algoritmia päästään opettamaan kuntakentän suurilla ostolaskumäärillä.

– Jos yhden laskun tiliöintiin kuluu viisi minuuttia, tarkoittaa se 149 000 henkilötyöpäivää vuodessa. Tästä osuudesta arvioidaan 80 % olevan automatisoitavissa. Automaattitiliöinnillä kuntasektorin säästöpotentiaali olisi arviolta 40 miljoonaa euroa, laskee Sarastian kehityspäällikkö Jani Mård.

– Olemme tehneet vastaavia, konkreettisia AI-ratkaisuja useamman vuoden ajan. Kuten laskelmat osoittavat, OsretiAI on loistava esimerkki siitä, kuinka tekoälyratkaisut tuovat merkittäviä liiketoimintahyötyjä, projektipäällikkö Niclas Svahnström eCraftilta vahvistaa.

– Projekti vahvistaa myös eCraftin osaamista modernien koneoppimista hyödyntävien ostolaskuratkaisujen toteuttajana sekä kasvattaa jalansijaamme kuntasektorin prosessien uudistajana. Meille on kunnia-asia olla Sarastian kumppanina kehittämässä heidän kuntapalveluitaan ja uudistamassa rakenteita, kiittelee asiakasvastaava Pekka Kaukonummi eCraftilta.

 

Lisätietoja:

  • Mård Jani, Sarastia Oy kehityspäällikkö, 040 806 9902, jani.mard@sarastia.fi
  • Pekka Kaukonummi, asiakasvastaava, eCraft Business Insight Oy Ab, 040 482 3103, pekka.kaukonummi@ecraft.com

 

Taustaa

Sarastia Oy vastaa kuntien ja kuntaorganisaatioiden uudistumisen ja digitalisaation haasteisiin tarjoamalla taloushallinnon, henkilöstöhallinnon ja tiedolla johtamisen palveluja, digitalisaatioratkaisuja ja -palveluja sekä perintä-, hankinta- ja rekrytointipalveluja. Sarastia-konserniin kuuluvat tytäryritykset Sarastia Rekry Oy, Sarastia Kuntaperintä Oy ja Onvire Oy. Sarastialla on toimistoja 18 eri paikkakunnalla Suomessa, se työllistää noin 800 henkilöä liikevaihdon ollessa noin 100 M€.

eCraft on IT- ja konsultointipalveluihin keskittynyt yritys, jonka palvelut kattavat digitaalisten liiketoimintaratkaisujen kokonaisuuden mukaan lukien toiminnanohjauksen ja asiakkuudenhallinnan, kenttätyön sovellukset, analytiikka- ja koneoppimispalvelut sekä sovelluskehityksen ja palvelumuotoilun. eCraftilla työskentelee 300 asiantuntijaa Suomessa ja yritys on osa kansainvälistä Fellowmind-konsernia. www.ecraft.com

Ajankohtaista