Siirry sisältöön

Sarastia – paremman toiminnan alusta

Toisenlaisista puheista huolimatta kuntien reppuun näyttää kertyvän lisää kuormaa. Sinänsä hyvään tähtäävät uudet/uudistuvat tehtävät sekä vaatimusten ja mitoitusten muutokset kutistavat entisestään talouden liikkumavaraa. Samaan aikaan kuntalaisten vaatimukset kasvavat – päätöksenteon pitäisi olla nopeaa ja perusteltua, valmistelun osallistavaa, palvelun pitää pelata silloin, kun asiakkaalle sopii ja viestinnän toivotaan olevan ripeää ja avointa.

Yhtälö on hankala ratkaista, mutta ei mahdoton.

Ratkaisun avaimia on kolme – ajattelutavan muuttaminen, toiminnan (prosessien) uudistaminen ja yhteistyö.

Haastavin avaimista on ajattelutavan muuttaminen. On totuttu tekemään itse, on opittu hyvät ja hallintoäännön mukaiset tavat toimia sekä luotu pysyvää organisaatiokulttuuria. Tiukkaa taloutta on hallittu leikkaamalla kuluja. Ajattelutavan muutos vaatii ymmärrystä ja tahtoa. Ymmärrys löytyy arvioimalla rehellisesti oman organisaation toimintaa ja vertaamalla sitä parhaisiin. Mistä se tahto syntyy – joskus sen synnyttää oivallus, mutta valitettavasti useimmiten tarvitaan pakko tai viime tippa.

Onnistunut toiminnan uudistaminen tukee valittua strategiaa ja on kytketty taustalla olevaan uudistuneeseen ajattelutapaan. Prosessien kehittämisessä on koko ajan muistettava iso kuva, nähtävä yli oman yksikön ja toimialan raja-aitojen. Toki aina voi viilata yksittäisiä prosesseja tehokkaammiksi. Yhdessä tulosajattelun kanssa se tuottaa osaoptimointia, joka taas siirtää ongelmia ja kuluja muilla yksiköille.

Yhteistyö voi parhaimmillaan säästää aikaa ja rahaa sekä moninkertaistaa osaamisen. Viime vuosina on rakennettu yhteistyölle alustoja ja puhuttu ekosysteemeistä. Ne ovat usein kaupallisia ja teknologiaan sidottuja. Siinä maailmassa seikkailu on vaativaa ja hyödyn saaminen suomalaiselle kunnalle tai kaupungille on työn takana.

Sarastian yksi rooli on olla kuntien yhteistyön alusta, ymmärtää alustoja ja ekosysteemejä ja luoda kunnalliseen maailmaan ihan omaa ekosysteemiä. Pyrimme Sarastiassa löytämään parhaita ratkaisuja viedä talous- ja henkilöstöhallintoa 2020-luvun automaation ja tekoälyn maailmaan. Teemme tätä yhdessä asiakkaidemme kanssa: kuunnellen, keskustellen ja kokeillen. Samalla tavalla etsimme keinoja uudistaa digiratkaisujen tukemana kunnan palveluprosesseja ja niiden tuottamaa asiakaskokemusta.

Jarmo Siivari
asiakkuuspäällikkö
Sarastia Oy

Ajankohtaista