Siirry sisältöön

Ratkaisuarkkitehti Maaret Eklund: “Hyvässä tiimissä vaikeiden asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin”

Porvoossa asuva Maaret Eklund on matkustellut käyttöönottoprojektien parissa ympäri maailmaa. Eri puolille Eurooppaa ja viimeisimpänä jopa Delhiin, Intiaan suuntautuneiden työmatkojen jälkeen asettuminen etätöihin ja yhteen pisteeseen on ollut hänelle tervetullut muutos. Maaret aloitti ratkaisuarkkitehtina Sarastialla alkukesällä 2020. Vuodet maailmalla kartuttivat kokemusta ja osaamista erilaisista alueellisista vaatimuksista.

– Olen oppinut paljon eri maiden erilaisista kirjanpito- ja verotusvaatimuksista. Nyt onkin kivaa, kun voi työskennellä tuttujen lainsäädäntöjen mukaan, eivätkä kuntasektorin erilaiset vaatimukset pelota.

Reissaamisen jälkeen Maaret nauttii työskentelystä etänä.

– Asun Porvoossa ja Sarastialle siirtyessäni toivoin, että voisin työskennellä kokonaan etänä, jotta minun ei tarvitse matkustaa päivittäin Helsinkiin. Kotoa työskentely on sujunut oikein hyvin, eikä yksinäistäkään ole. Palaverit pitävät minut sosiaalisena.

Tiimityöstä loistava fiilis

Ratkaisuarkkitehdin työssä Maaret varmistaa yhdessä projektipäällikön kanssa, että kaikki mitä asiakkaan kanssa sovitaan, tehdään ammattitaidolla ja aikataulun mukaan.

– En tee tietenkään kaikkea tätä itse. Meillä on loistava tiimi, jossa tehdään töitä yhteisten päämäärien eteen. Tarvittaessa autamme toisiamme, vaikka jokin ei ns. virallisesti kuuluisikaan työtehtäviimme. Tästä tulee loistava fiilis, koska kenenkään ei tarvitse jäädä vaikeiden asioiden kanssa yksin. Ennen ratkoin haasteita hyvin pitkälti yksin, mutta Sarastialla parasta on nimenomaan työskentely tiimissä, jossa apua on aina saatavilla, eikä tyhmiäkään kysymyksiä tarvitse pelätä.

Maaret arvostaa myös sitä, miten paljon Sarastialla voi vaikuttaa omaan työhön.

– Meidät resursoidaan toki projekteihin, mutta voin vaikuttaa enemmän siihen, miten asiat etenevät ja työskennellä itsenäisesti. Tiiminä mietimme yhdessä, miten projekteja voidaan viedä paremmin eteenpäin ja muutamme toimintatapoja, mikäli vanha tapa ei toimi.

 

Ratkaisuarkkitehdin arjessa tapahtuu paljon

Asiakkaiden ja kollegojen kuunteleminen on Maaretin mielestä avainasia hyväksi ratkaisuarkkitehdiksi tulemisessa.

– On tärkeää esittää tarpeeksi kysymyksiä, jotta sellaisetkin yksityiskohdat, joita asiakas ei osaa kertoa, tulevat huomioiduksi. Teen itse talouden projekteja ja minua auttaa kovasti taloushallinnon koulutus sekä se, että olen työskennellyt aikoinaan sekä reskontranhoitajana että kirjanpitäjänä.

Perehtymisen jälkeen Maaret on jo päässyt näyttämään osaamistaan konversioiden parissa, mutta tekee päivittäin paljon muutakin.

– Tyypillisiä päiviä ei oikeastaan ole. Arkeen kuuluu esimerkiksi parametrointia, ohjeistuksia, kouluttamista ja projektipalavereita sekä paljon erilaista selvittelyä niin asiakkailta kuin omalta porukalta. Aamulla voi hyvinkin tulla Teams-puhelu, joka mullistaa koko päivän. Oman työn hallinta onkin tosi tärkeää, kun tehdään montaa projektia yhtä aikaa. Yhtä tärkeää on osata pyytää ja ottaa vastaan apua sekä auttaa ja tukea kollegoja arjen haasteissa.

Ajankohtaista