Siirry sisältöön

Public Sector Day: Työelämän digitalisaatio ja robotisaatio etenevät – ihmisen oltava kuskina muutoksessa

Digitaaliset työvälineet ja robotiikka muuttavat työelämää ja vaativat ihmisiä muuttumaan. Siksi Sarastia valitsi yhdeksi Public Sector Dayn keskustelun otsikoksi ”Robotiikan ja tekoälyn aikaansaamat muutokset työelämässä”. Aiheesta olivat keskustelemassa Most Digital Oy:n toimitusjohtaja Olli Ainasvuori ja Riihimäen kaupungin kehittämisjohtaja Esa Santakallio.

He totesivat, että resursseja on turha hukata sellaisen kehityksen vastustamiseen, mitä ei voi estää. Robotisaatiota hyödyntävät julkisen sektorin edelläkävijät kulkevat jo kaukana, mutta toisaalta on paljon organisaatioita, jotka eivät vielä ole tarttuneet asiaan. Keskustelijat pohtivat, miten kaikki saadaan pidettyä kehityksessä mukana.

­­– Emme elä salamannopeaa muutosta, mutta muutos työelämässä on iso ja se koskettaa kaikkia aloja. Jokaisen meistä on mukavampi olla tekemässä muutosta kuin olla sen passiivisena kohteena. Haastan kaikki miettimään, mitä robotisaatio voi tarkoittaa meille työelämässä, Ainasvuori sanoi.

 

Digitalisaation johtamisen oltava määrätietoista

Tapahtuman yleisöllä oli mahdollisuus osallistua keskusteluun chatin välityksellä. Yleisökysymyksessä pohdittiin, miten iso riski on se, että työntekijöiden muutoskyvykkyys ei riitä, kun työ muuttuu rutiinitehtävistä yhä enemmän asiantuntijuuden suuntaan.

– Tämä on johtamiskysymys. Johdolta edellytetään määrätietoista askellusta kohti digitaalista maailmaa. Työntekijöiden osaaminen on varmistettava koulutuksilla. Digitalisoituminen ei voi tapahtua vain yksityiselämässä, kommentoi Ainasvuori.

Santakallio vertasi muutosta sienestykseen: Työntekijöitä on autettava ”näkemään sienet metsässä” eli huomaamaan, mitä digitalisaation ja robotisaation ansiosta voidaan tehdä aiempaa paremmin, helpommin ja turvallisemmin. Kone ei esimerkiksi tee sellaisia virheitä kuin ihminen.

– Opetuspuolella data-analytiikka auttaa oppijaa, kun häntä voidaan tukea henkilökohtaisesti. Opettaja ei pian enää ole puhuva pää ryhmän edessä, vaan hän voi katsoa yhdellä silmäyksellä, miten hyvin kukin on selviytynyt tehtävistä ja missä on ollut ongelmia.

 

Robotiikka ja tekoäly palvelevat ihmistä

Vaikka tietyt työtehtävät siirtyisivät roboteille, tilalle tulee uusia töitä. Koulutettua ammattilaista ei kannata laittaa tekemään sitä, minkä robotti voi hoitaa helposti.

– Ihminen on keskiössä. Meidän ei kannata edetä teknologia edellä, vaan robotiikka on valjastettava palvelemaan ihmistä ja toimimaan yhteistyössä ihmisen kanssa, Esa Santakallio selitti.

– Yksinkertaiset rutiinit kuormittavat meitä niin, että varsinainen työ jää vähemmälle ja syntyy tarve ylitöille. Ihmistyö kannattaa kohdistaa siihen, mikä luo oikeasti arvoa. Kun robottiautot yleistyvät, niissä ei tarvita kuljettajia, mutta ihmisiä tarvitaan muun muassa logistiikan suunnitteluun ja huoltoihin, Olli Ainasvuori havainnollisti.

 

Katso koko keskustelun tallenne

 

Kuvassa Olli Ainasvuori ja Esa Santakallio

Ajankohtaista