Siirry sisältöön

Projektipäällikkö Katja Kesäläinen: ”Rohkea alanvaihto johti unelmatyöhön”

Kaarinassa asuva Katja Kesäläinen ehti tehdä mittavan uran taloushallinnon asiantuntijatöiden parissa ennen kuin alkoi kaivata uusia haasteita. Noin 20 vuoden jälkeen Katja irtisanoutui silloisesta työstään vuonna 2017 ja matka projektipäälliköksi rohkeiden valintojen ja tavoitteellisen ammatin- ja suunnanvaihdon myötä alkoi.

– Kävin Aalto-yliopiston F.E.C-koulutusohjelman nimeltä ”Projektit ja kestävä kehitys”, jonka pääsyvaatimuksena oli löytää työpaikka, jossa työskenneltiin koulutussopimuksella. Aloitin ensin toisessa yrityksessä projektikoordinaattorina, kunnes sattumusten ja suositusten kautta päädyin Kunnan Taitoa Oy:lle koulutussopimuksella syyskuussa 2017. Jo marraskuusta 2017 aloitin projektipäällikkönä vakituisessa työsuhteessa, Katja tiivistää.

Vaikka tekemällä oppii, ei se riittänyt Katjalle.
– Vaikka kokemus kasvaa käytännön kautta parhaiten, halusin myös teoreettisen pätevyyden ja huhtikuussa 2021 valmistuinkin YAMK-tradenomiksi projektijohtamisen koulutusohjelmasta. Opiskelun suoritin työn ohessa, Katja kertoo.

Mikä sai Katjan vaihtamaan alaa pois taloushallinnosta, jossa töitä tuntuu riittävän?
– Totesin, etten halua tehdä sitä samaa aina eläkeikään saakka. Ajatus alkoi kypsyä mielessä vanhempainvapaan aikana. Olen iloinen, että tästä niin sanotusta hypystä tuntemattomaan on poikinut opettavainen ja kiva ura. Ja toisaalta, nykyään työelämässä tehdään todella paljon töitä projektimaisesti, joten kyllä tälläkin puolella riittää kysyntää ja töitä.

Kuunteleminen ja keskusteleminen – projekteissa onnistumisen kulmakivet

Tyypillinen työpäivä projektipäällikkönä Sarastialla koostuu Katjan mukaan joko asiakkaan kanssa tai talon sisäisesti käydyistä projektipalavereista sekä muista projektinhallintaan liittyvistä tehtävistä. Näitä ovat esimerkiksi projektidokumentaation tuottaminen, jokaisesta projektista ajan tasalla pysyminen sekä kysymysten ja vastausten kerääminen ja valmistelu projektin etenemistä varten.

– Usein työpäivät ovat matalalentoa palaverista toiseen, joten ajatusten pitää olla koko ajan kirkkaana ja kohdistettuna aina käynnissä olevaan palaveriin. Nautin työssäni siitä, että päivät ovat vaihtelevia ja viikot sisältävät sekä kiireisempiä päiviä että hiljaisempia, rauhallisen työn päiviä, Katja kertoo.

Kysyttäessä, miten Katja saa hektisessä työssä pidettyä langat käsissään, nostaa hän esille rauhallisen luonteensa.
– Saan usein palautetta rauhallisuudestani ja lehmän hermoistani. Olen ekaluokkalaisten kaksospoikien äiti ja olenkin todennut näiden ominaisuuksien olevan kaksosperheen sirkustirehtöörin hommien sivutuote, Katja naurahtaa.

– Rauhallisuus ja loogisuus kantavat niin kotona kuin työssäkin. Tavoitteenani on päästä eteenpäin ja saada kaikkia tyydyttävä lopputulos kuuntelemalla ja keskustelemalla. Tällöin tulos on usein kestävämpi, vaikka ratkaisu itsessään ei aina olisikaan kaikille se mieluisin. Kuunnellessani herkällä korvalla asiakasta yritän myös lukea asioita rivien välistä, napata asiakkaan ajatuksista kiinni ja lähteä selvittämään jotain asiaa ennakoiden. Näin varsinaisen keskustelun alkaessa aiheesta minulla on esittää jo jotain faktatietoa ja suunnitelmia, jotka auttavat asiakasta.

– Koen vahvaa onnistumista työssäni, kun projektin päätöspalaverissa on positiivinen ilmapiiri ja sekä asiakkaalle että sarastialaisille jää projektista päällimmäiseksi mieleen keskusteleva yhdessä tekemisen meininki. Pidän myös siitä, että voin olla mukana kehittämässä Sarastian projektinhallinnan menetelmiä ja käytänteitä, koen että minulla on mahdollisuus vaikuttaa.

 

Hiljaisuus työssäjaksamisen voimavarana

Katja kertoo olevansa töissä melko spontaani puhuja ja erilaisista kohtaamisista nauttiva ekstrovertti. Kotona hän kuitenkin kaipaa myös omaa rauhaa ja hiljaisuutta, jolloin hän keskittyy akkujen lataamiseen.
– Oma rauha löytyy Kemiönsaaresta mökiltä, jossa vietämme perheen kanssa viikonloput ympäri vuoden. Mökillä akut saa ladattua metsässä sienestämällä ja marjastamalla, luontoa ihaillen ja havainnoiden tai ihan vain laiturilla istuen, Katja kuvailee vapaa-aikaansa.

Katja kokee rauhallisen ja hiljaisen kotitoimiston työympäristönä toimivana, joskin työminä kaipaa myös enemmän kohtaamisia muiden ihmisten kanssa.
– Kun työ on lähes täysin palavereissa olemista, on oman kotikonttorin rauha ja taustahälytön ympäristö on hyvä. Toisaalta toisinaan nyt jo yli vuoden täyden etätyön jälkeen alkaa olla ikävä yhteisiä lounashetkiä työkavereiden kanssa. Ehkä sitten, kun palataan koronan jälkeiseen normaaliin, käyn toimistolla päivän tai pari viikossa.

Katjalla on kohta 4 vuotta projektipäällikön tehtäviä takana. Hän kertoo nauttivansa työstään ja odottavansa innolla, mitä kaikkea työrintamalla on vielä luvassa.
– Koen, että tämän kaiken myötä olen kehittynyt vuoden 2017 keltanokasta ihan kelpo projektipäälliköksi. Valmis en kuitenkaan vielä ole, sillä projektihallinnan hiekkalaatikolla on vielä paljon uutta opittavaa, Katja tiivistää.

Ajankohtaista