Siirry sisältöön

Onko läpinäkyvyys tullut tiensä päähän?

Sarastiaa ravisutti yli vuosi sitten – hetkenä jolloin Vastaamon tietomurto kävi medioissa kuumana – tietoturvaloukkaus. Se tapahtui kolmannen osapuolen tietojärjestelmäratkaisussa, mutta oli meidän vastuullamme. Se opetti ensinnäkin arvioimaan kumppaneita tarkemmin, toiseksi rakentamaan varautumisen ja viestinnän prosessit ennakoiviksi sekä vielä lisäksi siihen, etteivät raha ja riski todellakaan aina kulje käsi kädessä. Syyllistä ei saatu selville, mutta se tiedetään, että murto suoritettiin Venäjältä käsin. Nyt tätä kirjoittaessa tuntuu, että se oli jonkinlainen etiäinen tulevasta…

Pieni lapsi potkupyörän päällä kypärä päässä.
Kypärä päähän kyberiskujen varalle.

…sillä uskomus siitä, että toimimalla mahdollisimman avoimesti edistää laadun ja sitä myöten yrityskuvan myönteistä kehitystä sekä niin asiakkaiden kuin henkilöstönkin hyvinvointia otti helmikuun 24. päivän jälkeen melkoisesti iskua. Turvallisuus, varautuminen ja salassapito ovat nyt ’uusvanhoja’ kärkitrendejä. Demokratiasta puhumattakaan. Sanotaan, että globalisaatio pysähtyy. Ja niin ikään DEI-asiat joutavat nyt odottaa, kun on tärkeämpää tehtävää. Tulee väistämättä pohdintaan, tyssääkö läpinäkyvyyden kehitys ja pitääkö siinä vielä ottaa askel taaksepäin. Ettei nyt oltaisi mekin naiiveja hölmöjä naapurin tai minkään muunkaan suhteen.

Tähän olisi helppoa sanoa, että ei tietenkään seisahdu. Mutta silloin, kun maailma ei ole enää entisensä, pitää pysähtyä miettimään ja toteuttamaan niitä muutoksia, jotka edistävät yrityksen ja sen sidosryhmien etua tilanteessa, joka voi olla uusi tai sitten herätys on vain ollut tavallista rajumpi. Vastaus riippuu siten osin asiasta ja tilanteesta. Näkisin, etteivät asiakkaan ja muiden sidosryhmien tuntemisen perusteellisuus, rahanpesun estäminen ja lähipiiritoimien kuvaaminen voi mitenkään olla ristiriidassa helmikuun jälkeisen maailmanjärjestyksen kanssa. Toisaalta laajat tutkimusluvat, anonyymi rekrytointi ja sponsorointi voivat olla tekemistä, jota joudutaan harkitsemaan toisella tapaa.

Sarastia Oy:n hallitus hyväksyi yhtiökokoukselle järjestyksessään kolmannen hyvän hallinnon raportin maaliskuun lopussa. Konserni valmistautuu tulevaan hyvinvointialuesiirtymään mm. kehittämällä kuluvana vuonna toimintansa vastuullisuutta. Johdon erityistehtävä on nimittäin pitää tiiminsä turvassa. Tätä koskeva reseptimme – ilman että paljastamme liikaa – on keskittyä tekemiseen ja aitoon muutokseen sisältäpäin (selkeä ei kilven kiillotukselle!) sekä parantaa merkittävästi riskienhallintaamme. Mielenkiintoista kyllä, viime syksyn budjettiprosessin yhteydessä Sarastian hallinto nimesi vuoden 2022 erityiseksi riskienhallinnan teemavuodeksi. Nyt tiedetään, miten oikeaan siinä osuttiin mutta ei vielä, mihin tämä kaikki johtaa.

Läpinäkyvyys ottaa iskua mutta kestää!

Anette Vaini-Antila
Talousjohtaja
Sarastia Oy

 

Tämä on neljäs blogi Läpinäkyvämpää-sarjassani. Sarjan muut osat voi lukea täällä. Sarjassa hahmotan julkishallinnon omistaman yrityksen tiekarttaa ”kuntakonsernin piilottelevasta osasta” avoimeen vuoropuheluun sidosryhmiensä kanssa pyrkiväksi aktiiviseksi toimijaksi, jolla on arvot, joka ei suhmuroi ja jonka menestyminen perustuu siihen, että palvelut pystytään toimittamaan korkeatasoisina ja järkevällä hinta-laatu -suhteella millä tahansa relevantilla mittatikulla arvioituna. Kokemukset ovat pitkälti omakohtaisia, mutta uskon niiden löytävän kaikupohjaa oikeastaan mistä tahansa osakeyhtiöstä mistä päin maailmaa hyvänsä.

 

Ajankohtaista