Siirry sisältöön

Kymsoten ja Sarastian tekoälyllä tehokkuusharppaus taloushallinnon manuaaliprosessiin

Kymsote ja talouspalveluita tuottava Sarastia Oy ovat ottaneet tekoälyn avuksi ostolaskujen tiliöinnissä. Kyse on isosta harppauksesta ostolaskujen käsittelyssä, koska tähän saakka tiliöintiä on tehty manuaalisesti. Tekoälyn odotetaan tuovan ajan myötä merkittävää säästöä, vaikka työtä jääkin ostolaskuasiantuntijan tehtäväksi. 

Tekoäly ei ole sama kuin ohjelmistorobotti, joka määrämuotoisesti toteuttaa tiettyä prosessinvaihetta. Tekoäly oppii historiatietoon perustuen ja se hyödyntää kirjanpitoon siirrettyjen ostolaskujen tiliöintitietoja. Tiliöintiehdotus näkyy Sarastian ostolaskuasiantuntijalle, joka käy laskun läpi ja tarvittaessa täydentää ja/tai korjaa laskun tiliöintitiedot. 

– Tekoälyn käyttöönotolla tavoitellaan kustannustehokkaampaa ostolaskujen tiliöintiä sekä nopeutta. Kyse oli välttämättömästä kehitysaskeleesta, joka on tätä päivää ja tulevaisuutta, kertoo Kymsoten Helena Kinnunen.  

Molemmat osapuolet sanovat, että tekoälyn käyttöönotto sujui Kymsotessa tehokkaasti ja suunnitellun mukaisesti. 

 Tekoälyn hoitaessa ns. yksiriviset tiliöinnit, Sarastian ostolaskuasiantuntijat voivat keskittyä haasteellisempiin monirivisiin tiliöinteihin. Tekoälyn kanssa ostolaskut saadaan Kymsoteen tarkastukseen entistä nopeammin. Nopeampi ostolaskujen kierto voi vaikuttaa asiakkaan maksamiin viivästyskorkoihin, joista voi kertyä isossa organisaatiossa isojakin summia vuositasolla 

– Olemme olleet tyytyväisiä Sarastian palveluun. Yrityksen osaaminen on kohdillaan ja saimme nopeasti etsittyä ratkaisuja haasteisiin, joita usein syntyy ison organisaation syntymisen jälkimainingeissa, kertoo Kymsoten Helena Kinnunen 

Kymsote haluaa myös jatkossa olla edelläkävijä sähköisissä taloushallinnon prosesseissa, koska näin pystymme varmistamaan, että varsinaisen sote-palvelutuotannon ammattilaiset eivät joudu käyttämään työpanoksestaan tarvetta enempää ”talousbyrokratiaan”. Näemme, että yhteistyö Sarastian kanssa voisi edetä entistä enemmän strategisen taloushallinnon kumppanuuden suuntaan. Kumppanuus on jo nyt laajaa, mutta kehitettävää varmasti vielä löytyy, Kymsoten Kinnunen jatkaa. 

Kymsoten tekoälyavusteinen tiliöinti on Sarastian pilottihanke. Hankkeeseen kohdistuu odotuksia, jotka voivat muuttaa suuresti ostolaskujen tiliöintiä julkissektorilla, kertoo Sarastian aluejohtaja Päivi Länsikari.  

Kymsoten tekoälyn lisäksi Sarastia edelleen jatkokehittää tekoälyä ostolaskujen tiliöintiin. Hankkeelle on saatu rahoitusta Businesss Finlandilta. 

 

Lisätietoja: 

  • Päivi Länsikari, aluejohtaja, Sarastia Oy. Puh. 020 610 9401 paivi.lansikari@sarastia.fi 
  • Helena Kinnunen, talousjohtaja, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä. Puh. 020 633 2001, helena.kinnunen@kymsote.fi 

  

Ks. lisätietoa Business Finland hankkeesta

Kuva: Kotkan kaupunki

Ajankohtaista