
Kymsote jo pitkällä sote-uudistuksessa
Kymsote, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, on kolmivuotisen toimintansa aikana kiinnittänyt erityisesti huomiota palvelujensa kehittämiseen. Organisaatio, joka ”on jo sote”, on ehtinyt tässä hyvään vauhtiin.
– Sote sinällään ei toivottavasti aiheuta enää ylimääräisiä käänteitä, vaan nykyiseen kokonaisuuteen päästään mahdollisimman jouhevasti liittämään pelastustoimi sekä koulukuraattorien ja -psykologien palvelut. Tämän jälkeen voidaan täysillä keskittyä palveluiden kehitykseen, toteaa Kymsoten ostopalvelujohtaja Jorma Haapanen.
Tärkein hyöty, jonka sote-uudistus tuo kaikille Kymenlaakson asukkaille, on tasaisuus – yhdenvertaiset ja helposti saavutettavat palvelut kaikille alueen asukkaille. Isompana alueena toimintoja pystytään yhtenäistämään ja kehittämään eri tavalla kuin yksittäisille kunnille olisi mahdollista.
Kymsotessa on esimerkiksi otettu käyttöön kotihoidon digipalveluja, jotka liittyvät kotona tai kodinomaisen asumisen tukemiseen. Lääkeannosteluautomaatti ohjaa kotihoidon asiakkaan ottamaan oikean lääkkeen oikeaan aikaan ja etähoivan avulla hoitajaan voi ottaa yhteyden tabletilla. Turvapuhelimien ja hälytysrannekkeiden lisäksi on myös pilotoitu uusia turvaratkaisuja, kuten terveysmittaustietojen siirtymistä digitaalisesti asiakkaan käyttämältä laitteelta terveydenhuollon tietoon.
Sote tarjoaa mahdollisuuden uudistua
Erilaisten toimintatapojen muutos on usein aikaa vievää, joten suurten uudistusten ohella on hyvä kiinnittää huomiota pienempiin onnistumisiin.
– Oli asia tai palvelu mikä hyvänsä, sen uudistuksen tavoitteet tulisi olla riittävän lähellä. Muutokset onnistuvat parhaiten, kun mennään konkretiaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Loputon suunnittelun kulttuuri voi viedä määränpäätä liian kauas. Sen sijaan matkan varrella saavutetut onnistumiset, ja myös kohdatut haasteet, pyörittävät pyörää oikeaan suuntaan, kohti entistä ennaltaehkäiseviä, laadukkaita ja kustannustehokkaita palveluja, kuvaa Haapanen.
Kymsote on sote-uudistuksen valmistelussa monelta osin samalla viivalla muiden alueiden kanssa. Eniten keskustelua Kymsotessakin herättää rahoitus ja sen kohdentaminen eri toimintojen kesken.
– Soteen liittyy ylimitoitettuja odotuksia, vaikka kyseessä on pohjimmiltaan hallinnollinen muutos. Asiakkaille tarjottaviin palveluihin tulee uudistuksia, muutoksia ja kehitystä, mutta kaikki ei tapahdu heti vuoden 2023 alussa, tarkentaa Haapanen.
Sarastia haluaa strategiansakin mukaisesti olla hyvinvointialueiden ja kuntien digitaalinen kumppani. Sarastia-konserni tarjoaa Kymsotelle talous- ja henkilöstöhallinnon palveluja sekä sijais-, rekrytointi- ja perintäpalveluja. Inhimillistä näkökulmaa ei unohdeta: esimerkiksi Sarastia Rekryn sijaispalveluissa on digiloikan ohella pystytty pitämään hoiva-alan keikkalaisten työtyytyväisyys ja motivaatio korkealla.
Kymenlaakson hyvinvointialue
- Kymenlaakson hyvinvointialueen muodostavat Kotka, Kouvola, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä ja Virolahti.
- Hyvinvointialueen vastuulle siirtyvät 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, pelastustoimi ja oppilashuollosta koulukuraattorit ja koulupsykologit.
- Hyvinvointialueen valmistelusta vastaa väliaikainen valmistelutoimielin, jonka jäsenet ovat alueen viranhaltijoita ja asiantuntijoita. Valmistelutyötä jatkaa maaliskuussa 2022 toimikautensa aloittava aluevaltuusto, joka vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa.
- Lisätietoa Kymenlaakson hyvinvointialueesta: https://kymha.fi/
Kuvassa Kymenlaakson keskussairaala (Kuva: Kotkan kaupunki)