Siirry sisältöön

Sarastialla tie vie usein harjoittelijasta asiantuntijaksi

Moni sarastialainen on päätynyt yhtiöön vakituisiin töihin opintoihin liittyvän työharjoittelun kautta. Järjestelmäasiantuntija Toni Lehtosen ura sai startin liiketalouden opintojen harjoittelusta vuonna 2012.

Harjoittelun jälkeen työura Sarastialla jatkuu usein kesätöiden merkeissä, niin myös porilaisella Toni Lehtosella, joka työskenteli aluksi palkkasihteerinä. Jo harjoitteluaikanaan Toni sai pikkuhiljaa lisää vastuuta, ja kesätöissä hänelle kertyi osaamista muun muassa erilaisten palkkojen ja palkkioiden maksatuksesta.

Toni kertoo tykänneensä palkanlaskijankin töistä, vaikka hänellä oli heti luontaista kiinnostusta laajentaa osaamistaan myös henkilöstöhallinnon järjestelmiin. Tässä häntä auttoivat myös tietotekniikan opinnot. Lopulta Toni päätyikin järjestelmäasiantuntijaksi.
– Uravalintaani liittyy monia sattumia, mutta jälkeenpäin ajateltuna asiat ovat menneet lopulta hyvin, Toni sanoo.

Järjestelmien Sherlock

Tänä päivänä Tonin työnkuvaan liittyy järjestelmien päivittäisen tuotannon varmistaminen. Käytännön työn kautta hän osallistuu myös järjestelmien kehittämiseen. Toni toimii myös tuotannon ja toimittajan rajapinnassa, jolloin hän pääsee pureksimaan kehittämisehdotuksia ja vaikuttamaan järjestelmiin myös toimittajayhteistyön kautta.

– Työ on paljolti järjestelmiin liittyvien ongelmatilanteiden ratkaisemista. Haluan paneutua ongelmien juurisyihin. Tuotannossa tulee erilaisia ideoita vastaan ja vien niitä eteenpäin. Tulevaisuudessa toivoisin, että työni menisikin enemmän juuri kehittämistehtävien suuntaan, hän sanoo.

Toni on mukana myös järjestelmien käyttöönottoprojekteissa, ja asiantuntijaroolissa hän saa toimia muun muassa konversioon liittyvissä tehtävissä. Konversio tarkoittaa tiivistettynä eri järjestelmien datan liittämistä uuteen järjestelmään.
– Vaikka järjestelmätyön edellytyksenä on järjestelmän ja sen prosessien kokonaiskuvan hahmottaminen, pitää käytännön työssä usein syventyä pienimpiinkin yksityiskohtiin, jotta hommat saadaan toimimaan.

– Parasta työssäni on asiakkaiden kanssa yhteyksissä oleminen. On mukavaa saada kiitosta hyvin tehdystä työstä, oli kyse sitten sisäisestä tai ulkoisesta asiakkaasta.

Oluidenkin asiantuntija

Toni antaa kiitosta työntekijöille järjestettävistä virkistystapahtumista.
– Virkistäytymistapahtumat ovat tosi hyviä. Vähän aikaa sitten olimme jokibussiristeilyllä, ja reissu vastasi odotuksia. Kyllä tuollainen toiminta liimaa porukkaa yhteen, Toni sanoo.

Toni rentoutuu käymällä konserteissa kavereiden kanssa ja kuntoilemalla. Hänen intohimonaan ovat käsityöläisoluet, ja harrastukseen liittyy niin maistelua kuin arviointiakin. Olutharrastajat vaihtavat näkemyksiään tiivisti somessa. Suosikkioluikseen hän mainitsee trappistioluet, jotka ovat trappistimunkkien valvonnassa pantuja oluita.

Ajankohtaista