Siirry sisältöön
Tämä juttu on julkaistu alun perin KuntaPro Oy:n sivustolla

Kunnan palveluiden tuotteistaminen uutena johtamismallina

 

Hyvinkään kaupunki ja KuntaPro tekivät sopimuksen keväällä 2018 palveluiden tuotteistamisprojektista. Uuden johtamismallin määrittelyissä oli mukana Perlacon Oy ja Keravan kaupungin vanha kaupunginjohtaja Petri Härkönen, joka oli aikaisemmin ollut viemässä samaa johtamismallia Keravan ja Espoon kaupungin organisaatioihin. KuntaPron osuus projektissa painottuu varsinkin tekniseen toteutukseen, sillä tuotteiden raportointi tapahtuu KuntaPron tiedolla johtamisen ratkaisussa Kuntarissa. Tarkoituksena on seurata eri palveluiden yksikkökustannuksia, tuottavuutta ja vertailla, miten eri palvelut on järkevintä tuottaa.

Elokuun 2018 aikana Härkönen sekä Hyvinkään kaupungin eri toimialat ja yksiköt järjestivät 12 työpajaa, joissa määriteltiin Hyvinkään kaupungin tuoterekisteri. Tuoterekisteri pitää sisällään noin 150 palvelutuotetta, ja näitä on tarkoitus jatkossa seurata säännöllisesti eri toimialoilla. Lisäksi määrittelyissä oli keskiössä Kuntatieto-ohjelma ja sen JHS200-standardi, minkä vaatimukset tuotteistusraportoinnin on tarkoitus täyttää. Tällä hetkellä kansallisen Kuntatieto-ohjelman aloitusajankohta on 1.1.2021. Tuolloin jokainen Suomen kunta on velvoitettu raportoimaan kansallisesti määriteltyjen vaatimusten mukaisesti.

Syyskuussa 2018 tuoterekisteriä ja sen tuotteita tarkennettiin. Loppuvuonna 2018 KuntaPro tekee teknistä toteutusta, mikä palvelisi mahdollisimman hyvin Hyvinkään kaupungin ja muiden kuntien tarpeita. Myös Nurmijärven kunta on tehnyt hankintapäätöksen tuotteistusraportoinnin toteuttamisesta Kuntarilla.

Ajankohtaista