Siirry sisältöön
Sarastian pääkirjanpitäjä Karoliina Summanen

Kirjanpitoapulaisesta KLT-pätevöidyksi konsernilaskennan ammattilaiseksi – Karoliina Summasen uratarina

Karoliina Summanen työskentelee pääkirjanpitäjänä Sarastian talouspalvelussa. KLT-tutkinnon suorittaneelta Karoliinalta hoituu nykyisin niin pienien kuntien kuin suurten kaupunkienkin konsernitilinpäätökset. Millainen on ollut Karoliinan urapolku kirjanpidon saralla?

Kirjanpidon pariin onnekkaan sattuman kautta

Kouvolalaisella Karoliinalla on taskussaan merkonomi- ja tradenomitutkinnot. Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa opiskellessaan hän suoritti harjoittelunsa Kouvolan kaupungin talouspalvelukeskuksessa. Myöhemmin häntä pyydettiin takaisin apulaiseksi.

– Minua kysyttiin avuksi ensin myyntilaskujen käsittelyyn. Toisen henkilön piti mennä kirjanpidon puolelle, mutta hän ei sitten jostain syystä halunnutkaan, joten minä menin. Ajauduin kirjanpidon pariin siis tavallaan sattumalta, mutta se on ollut alusta asti selvästi oma paikkani! Numerot ovat aina olleet minun juttuni ja kaikkihan liittyy lopulta kirjanpitoon, myös myynti- ja ostolaskut, Karoliina nauraa.

Kirjanpidon rutiinitöistä vaativiin konsernitilinpäätöksiin

Kouvolan kaupungin talous- ja henkilöstöpalvelut siirtyivät Kunnan Taitoalle, jossa Karoliina aloitti helmikuussa 2012. Myöhemmin KuntaPron ja Kunnan Taitoan yhdistyessä Karoliinasta tuli sarastialainen. Samalla tiellä hän on edelleen, vaikka kymmenen vuoden aikana ovat kehittyneet niin kirjanpidon käytännöt kuin Karoliinan oma työurakin.

– Alkuun hoidin kirjanpidon rutiinitöitä, muun muassa aineistojen sisäänlukua. Tässä näkee, miten kirjanpito on automatisoitunut kymmenen vuoden aikana – muistiotositteita ei enää nykyään lueta käsin ja myös järjestelmät ovat kehittyneet huimasti matkan varrella. Muutaman vuoden jälkeen siirryin tekemään ensin kunnan liikelaitosten kirjanpitoa, sitten osakeyhtiöiden kirjanpitoa ja lopulta hyppäsin takaisin kuntapuolen kirjanpidon pariin, Karoliina kertoo.

– Konsernitilinpäätökset ovat tuoneet uutta opeteltavaa. Lapinjärven kunnan konsernitilinpäätöksen tein useamman vuoden ajan ja tänä kevään pääsin tekemään ensimmäistä kertaa Kouvolan kaupungin konsernitilinpäätöksen, Karoliina sanoo.

KLT-tutkinto on merkki ammattitaidosta

Viime vuonna Karoliina suoritti töiden ohella arvostetun KLT-tutkinnon. KLT-pätevyys on merkki taloushallinnon ammattitaidosta ja erinomaisesta laskenta- ja vero-osaamisen tasosta.

– Sarastiassa kannustettiin KLT-tutkinnon suorittamiseen. Työnantajan tarjoamasta verkkovalmennuksesta oli merkittävästi apua vaativaan tenttiin valmistautumisessa. Minulle KLT-tutkinnon suorittaminen oli tärkeä merkkipaalu omalla työurallani, Karoliina sanoo.

Kirjanpitäjän uraa Karoliina suosittelee sellaiselle henkilölle, joka on vastuullinen, tarkka ja hyvä numeroiden kanssa. Työ on itsenäistä, mutta työkavereiden tuki on aina saatavilla.

– Tilinpäätösaika on kiireistä, silloin tehdään pitkää päivää ja tarvitaan joustoa. Muuten työ on suhteellisen rentoa ja oman työviikkonsa saa itse suunnitella. Sarastia tarjoaa loistavat etätyömahdollisuudet – töitä voi ihan aidosti tehdä mistäpäin Suomea tahansa. Tiimikavereiden kanssa ollaan paljon tekemisissä, vaikka etänä töitä tehdäänkin. Apua saa aina, kun sitä tarvitsee ja mielelläni jaan myös itse saamiani oppeja muille, Karoliina iloitsee.

Ajankohtaista