Siirry sisältöön
Tämä juttu on julkaistu alun perin KuntaPro Oy:n sivustolla

Kauppalehti 10.12.2018: Uusjako alkoi kuntien firmoissa

Taloushallintoa ­pyörittävät KuntaPro ja Kunnan Taitoa yhdistyvät. ­Monetra rynnii pohjoisesta etelään.

Kauppalehden uutinen 10.12.2018
Lähde: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uusjako-alkoi-kuntien-firmoissa/14417c98-caa7-47aa-b0f4-83b19fdbfe84

Kuntasektorin taloushallintayhtiöt hakevat kiivaasti uusia asemia. Kunta­Pro ja Kunnan Taitoa yhdistyvät Sarastia Oy:ksi. Yhtiön toimitusjohtajaksi on valittu ­KuntaProsta tuleva Mika Kantola. Yrityksen varatoimitusjohtajaksi on nimitetty Taitoasta Sami Puukari.

Sarastia työllistää 800 työntekijää. Yhtiön liikevaihto yltää vajaaseen 90 miljoonaan euroon, ja sillä on 240 omistajaa, jotka ovat kuntia ja kuntayhtymiä sekä muita julkisia organisaatioita.

Sarastia on ainakin toistaiseksi niin sanottu in-house-yhtiö, eli se tuottaa palveluja vain omistajilleen.

Sarastian suurimmat omistajat ovat Pori ja Hämeenlinna.

”Omistuksen koko ei ole niinkään oleellista, vaan volyymi, jolla palveluja ostetaan. Mitä suuremmat ovat volyymit, sitä suurempi hyöty yksikköhintojen putoamisesta syntyy”, Mika Kantola sanoo.

Sarastia käsittelee vuosittain miljoonia palkkalaskelmia. Kantolan mukaan digitalisaation myötä palveluhintoja pystytään pudottamaan.

”Yhdistymällä saamme lisävoimia investointeihin, kuten robotiikkaan ja koneälyyn.”

Suomessa on useita omistukseltaan kuntataustaisia taloushallintoyhtiöitä. Mahdollinen maakunta- ja sote-­uudistus on kiihdyttänyt yritysjärjestelyitä.

Maakuntien on pitänyt tehdä päätöksiä siitä, minkä toimijan kanssa ne pyörittävät palkkahallintoaan. Alun perin hallitus kaavaili, että maakunnille perustetaan yhteinen talous- ja palkkahallintoyhtiö, Hetli. Hanke kaatui, koska Hetlin epäiltiin rikkovan muun muassa EU:n kilpailusäädöksiä.

Kunnallisista taloushallintoyhtiöistä esimerkiksi Oulusta ponkaissut Monetra Oy on nopeasti laajentunut etelän suuntaan. Vastikään Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Kuopion kaupunki sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri sekä Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tekivät kukin päätökset perustaa alueelliset talous- ja henkilöstöhallinnon yhtiöt Monetran siipien suojaan.

Sarastia on puolestaan vahvoilla Etelä-Hämeen, Satakunnan, Varsinais-Suomen, Kymenlaakson ja Lapin maakunnissa.

”Tulee sotea tai ei, muutoksia on tulossa. Tämän muutoksen tekemiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden tietotaitoa”, Kantola toteaa.

KuntaPro ja Kunnan Taitoa katoavat niminä näkyvistä, kun Sarastia aloittaa toimintansa huhtikuun alussa. Ehkä viitteitä tulevasta antaa se, että kunta-sana on pudonnut nimestä pois.

”Tässä yhdistyy kaksi tasavahvaa toimijaa. Nimellä haluamme korostaa uutta alkua”, Kantola toteaa.

Yksityiset toimijat eivät ole onnistuneet saamaan isoa siivua kuntien taloushallintojen ulkoistuksista.

On hyvin mahdollista, että kunnallisista taloushallintoyhtiöistä tulee jatkossa ostokohteita.

Ajankohtaista