Siirry sisältöön

Julkinen sektori tekee vihdoin digiloikan: Public Sector Day vauhdittaa 2020-luvun voittajia

Miltä näyttää kunta, kaupunki tai muu julkinen organisaatio 2020-luvulla? Kaiken keskiössä on digitalisaatio, jota käsitellään eri näkökulmista 1.10. Public Sector Dayssä. Se on Sarastian vuosittain järjestämä, kaikille avoin ja maksuton verkkotapahtuma, jossa luodataan julkisorganisaatioiden tulevaisuutta.

 

Liian harvat julkisen sektorin palvelut ovat digitaalisia. Eri puolilla Suomea on toteutettu yksittäisiä digihankkeita, mutta kokonaisuutena julkinen sektori on vielä analoginen. Nyt tilanne on vihdoin muuttumassa, arvioi Sarastian toimitusjohtaja Mika Kantola.

 

Sarastia on Suomen suurin julkisomisteinen talous- ja henkilöstöhallinnon yritys, ja se auttaa julkista sektoria astumaan digiaikaan. Sarastian tavoitteena on varmistaa sujuva arki kaikkialla Suomessa, joten esimerkiksi yrityksen ohjelmistoperhe Sarastia365 on kehitetty julkisen sektorin tarpeisiin yhdessä käyttäjien kanssa.

 

– Tämä on suurten muutosten vuosikymmen. Organisaation kannalta on ratkaisevaa, hyväksyykö se muutoksen reunaehdot ja etsii aktiivisesti ratkaisuja vai jääkö se sivustaseuraajaksi. Vuosikymmenen voittajia ovat organisaatiot, jotka lähtevät määrätietoisesti viemään toimintakulttuuria ja -malleja virtualisoitumisen suuntaan. Jos jää odottelemaan, jää telineisiin muiden ollessa jo matkalla, Kantola toteaa.

 

Tekoäly auttaa analysoimaan ja yhdistämään

 

Sarastian Public Sector Day tarjoaa ajankohtaisia näkökulmia digitalisaatioon ja toimii keskusteluareenana julkisen sektorin kehittämiselle. Maksuttomaan tapahtumaan voi tutustua ja ilmoittautua osoitteessa www.publicsectorday.fi. Tänä vuonna pääteemat ovat robotiikka, ICT ja johtaminen. Puheenaiheita ovat muun muassa ”Kuntajohtaminen kriisissä – onko näin ja mitä teemme asialle?” sekä ”Järjestelmäkaaoksesta hyötyyn – ICT-hankinnat julkisella sektorilla”.

 

– Alusta-ajattelu yleistyy myös julkisella sektorilla. Yksittäisten, irrallisten tietojärjestelmien sijaan hankitaan isoja kokonaisratkaisuja, joissa tieto ei ole enää kymmenissä siiloissa, Kantola selittää.

– Yksi lempitermini virtualisoitumisessa on läpinäkyvyys: kun tekoäly tulee johtamisen tueksi, tietoa pystytään prosessoimaan, yhdistämään ja analysoimaan. Esimerkiksi sote-organisaatioista tulee valtavia mammutteja, joten johtamisen tueksi on saatava erilaisia työkaluja ja ratkaisuja.

 

Digitalisaatio vaatii hyvää muutosjohtamista

 

Julkisen sektorin digitalisaatiota on jarruttanut muun muassa teknologia, joka ei ole vastannut organisaatioiden tarpeisiin esimerkiksi liian korkean hinnan tai huonon käyttäjäkokemuksen takia.

– Digitalisaatio on iso asia, joka vaatii myös henkistä valmiutta. Uuden aikakauden alussa organisaatiossa tarvitaan epämukavuusalueella olemista ja hyvää muutosjohtamista, toteaa Mika Kantola.

 

Koronapandemia kiihdyttää muutosta, sillä nykytilanteessa asioita pitäisi voida hoitaa ilman fyysistä asiointikäyntiä. Lisäksi organisaatioiden työntekijöillä on hyvä olla mahdollisuus työskennellä etänä.

– Tätä vuosikymmentä leimaa eurojen vähyys, joten palveluita pitäisi pystyä tuottamaan entistä pienemmällä henkilöstöllä. Esimerkiksi robotiikka tehostaa prosesseja ja vapauttaa henkilötyövoimaa rutiineista.

 

Public Sector Dayssä yleisö kuulee, mitä mieltä asiantuntijat ovat ja miten he sanoittavat digitalisaatioon liittyviä ajatuksiaan. Osallistujat voivat peilata niihin oman kuntansa tai organisaationsa tilannetta, sillä samat teemat ovat pinnalla kaikkialla.

– Toivon, että tapahtuma herättää ajatuksia, joista osallistujat haluavat jatkaa keskustelua omissa organisaatioissaan. Parhaassa tapauksessa Public Sector Dayssä käsitellyt asiat ovat seuraavana päivänä fyysisten ja virtuaalisten kahvihuoneiden puheenaiheina, Kantola sanoo.

 

Lisätietoja

www.publicsectorday.fi

 

Ajankohtaista