Siirry sisältöön

Juho Nieminen tuo Sarastiaan näkemystä tiedolla johtamisesta digiaikana

– Lähden matkaan lähtöruudusta mutta juosten. Tilanne ei ole minulle uusi ja tiedän, että nyt on vain käärittävä hihat, sanoo Juho Nieminen. Hän on Sarastian tiedolla johtamisen yksikön uusi vetäjä, jolla on edessään kiireinen syksy yhtiössämme. Rakennamme digiajan työvälineitä tiedolla johtamiseen, ja Juhon vastuulla on kahden aiemman tuotteen yhdistäminen yhdeksi uudeksi ratkaisuksi.

Juholla on laajaa osaamista IT-alalta, joten hän pystyy johtamaan kenttää hyvin.

– Hänen mukanaan Sarastiaan tulee huima määrä tietotaitoa yksityiseltä markkinalta. Hän tuo uusia tuulia ja voi positiivisella tavalla haastaa nykyistä tekemistämme, toteaa Sarastian ohjelmistoliiketoimintajohtaja Joni Talvitie.

– Haluamme nostaa IT- ja ohjelmisto-osaamisemme profiilia ja Juholla on vuosien kokemus erilaisten IT-osastojen ja -projektien johtamisesta. Hänellä on näkemystä siitä, mihin tiedolla johtaminen digiaikana on menossa, Joni kertoo.

 

Uusi tuote auttaa kuntia päätöksenteossa

Tiedolla johtamisella tarkoitetaan yleisesti tiedon keruu-, hallinta- ja analyysiratkaisuja, jotka mahdollistavat faktoihin pohjautuvan päätöksenteon. Perinteiset ratkaisut ovat tietovarastoja; edistyneemmät myös analysoivat tietoa. Pisimmälle viedyt ratkaisut hyödyntävät tekoälyä sellaisten tilannekuvien maalaamiseen, joiden voidaan ennustaa tapahtuvan jo mitatun tiedon perusteella.

Jotta ratkaisu luo todellista arvoa, sen pitää kyetä vastaamaan niihin kysymyksiin, joita käyttäjät esittävät. Sarastian uuden ratkaisun avulla kunnat saavat monipuolista, ristiintaulukoitavaa ja vertailukelpoista tietoa. Aiemmat tuotteemme ovat olleet raportoinnin työvälineitä, mutta nyt tuomme mukaan ennustamisen ja vertailun mahdollisuudet. Jatkossa käyttäjä pystyy tutkimaan syy-seurausyhteyksiä monien kuntien tai useiden vuosien datasta.

Kehitystyö vaikuttaa tuotteen käyttäjäkuntaan: Kaksi aiempaa tuotettamme ovat olleet lähinnä talousjohtajien työkaluja, mutta uudesta tuotteesta hyötyvät sekä liiketoimintayksiköiden johtajat että ylin johto kunnanjohtajaan saakka. Erilaiset analyysit siitä, onko kunta edelläkävijä, takamatkalla vai samassa rintamassa muiden kuntien kanssa, auttaa johtoa tekemään parempia päätöksiä. On kaikkien kuntalaisten etu, että päätökset perustuvat luotettavaan dataan.

 

”Tiimeissäni on tekemisen meininki”

Juho Nieminen kasvoi yrittäjäperheessä ja päätyi IT-alalle isänsä ohjelmistoyrityksen vaikutuksesta. Hän kuvailee itseään uutteraksi työntekijäksi, joka aloitti työuransa koodarina ja päätyi aina vain isompiin saappaisiin.

– Olen hyvin avoin ja sosiaalinen ihminen, joten pidän yhteistyöstä oman väen ja asiakkaiden kanssa. Oveni on aina auki ja kanssani on kuulemma helppo tulla toimeen. Johtajana pyrin olemaan saatavilla ja vastaamaan kysymyksiin. Haluan, että kaikki saavat äänensä kuuluviin, ja vien asioita siihen suuntaan, että tiimi ja yritys voivat onnistua.

Urheilu auttaa Juhoa palautumaan, joten työpäivän päätteeksi hän suuntaa usein kuntosalille ja viikonloppuisin vaeltamaan tai laskettelemaan. Lomilla hän harrastaa laitesukellusta, jossa pääsee täydellisesti eroon arjesta.

– Vahvuuksiani ovat asioiden haltuunotto ja eteenpäin vieminen. En ole perfektionisti, mutta kun jotain tehdään, se pitää mielestäni tehdä kunnolla. Tiimeissäni on tekemisen meininki ja johdan aina etulinjassa, läheisessä yhteistyössä tiimin kanssa, Juho kertoo.

Ajankohtaista