Siirry sisältöön

Helsinki julkaisi sisäisen selvityksen palkkajärjestelmän käyttöönotosta

Pormestari Juhana Vartiainen tilasi Helsingin kaupungin Sarastia365 HR -palkanmaksujärjestelmän käyttöönoton ongelmista selvityksen, jonka tavoitteena oli selvittää keskeiset ongelmakohdat ja tehdä suosituksia jatkotoimenpiteistä. Sarastia Oy on toimittanut Helsingin kaupungille Sarastia365 HR -palkanmaksujärjestelmän.

Tänään julkaistun selvityksen on tehnyt konsulttiyhtiö Valor, joka on haastatellut selvitykseen Helsingin kaupungin edustajia ja tutustunut kaupungin toimittamiin dokumentteihin. Järjestelmätoimittaja Sarastiaa ei ole kuultu selvitystä tehtäessä.

– Helsingin palkanmaksuongelmat ovat aiheuttaneet paljon haittaa kaupungin palkansaajille. Järjestelmätoimittajana olemme siitä pahoillamme, ja kannamme vastuun ohjelmiston toiminnasta ja käytettävyydestä, johtaja Veli-Matti Heiskanen kertoo.

Sarastia vastasi Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmiin kiihdyttämällä erityisesti järjestelmän tehokkuuden ja käytettävyyden kehitystä kaupungin tarpeiden mukaisesti. Tätä kehitystä jatketaan edelleen. Helsingin kaupunki vastasi itse muutosjohtamisesta ja palkanlaskennasta.

– Emme Sarastiassa täysin tunnista selvityksen kuvaamia toimituskyvyn haasteita. Hyvinvointialuetoimitukset eivät häirinneet Helsingin projektia. Sarastia365 HR -järjestelmä otettiin käyttöön vain Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Järjestelmää kehitetään jatkuvasti

Sarastia365 HR perustuu Accountorin Mepco Pro -järjestelmään. Sen käyttöönottoa Helsingin kaupungilla edelsi pitkälle räätälöity CGI:n toimittama HIJAT-järjestelmä.

– HIJAT-järjestelmään verrattuna Sarastia365 HR on tuore valmisohjelmisto, jota kehitetään jatkuvasti sitä käyttävien muiden julkisen sektorin organisaatioiden kanssa. Helsingin käyttöönottoa tehtäessä järjestelmä oli jo käytössä useissa organisaatioissa mm. Espoossa.

Sarastia kehittää jatkuvasti järjestelmän suorituskykyä, jotta se saadaan vastaamaan Suomen suurimman työantajan tarpeita. Helsingin määrittelemiä ominaisuuksia lisätään edelleen järjestelmän versiopäivityksissä.

– Olisimme toivoneet, että Sarastia olisi ollut mukana selvityksessä. Nyt selvitys ei vastannut tärkeään kysymykseen, olisiko Helsingin muutoshallinta onnistunut eri järjestelmällä. Me Sarastiassa käytämme kymmentä eri palkanlaskentaratkaisua, joten meillä on erittäin hyvä näköala eri järjestelmien toiminnallisuuksiin. Toivomme, että tiivis vuoropuhelu ongelmien ratkaisussa jatkuu ja tarjoamme kaiken mahdollisen tukemme Helsingin kaupungille, Heiskanen korostaa.

Pääkaupunkiseudulla Sarastia365 HR -järjestelmä on nyt käytössä mm. Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Myös muiden kaupunkien käyttöönotoissa on ollut järjestelmäuudistuksille tyypillisiä ongelmia, mutta pitkittyneiltä haasteilta on vältytty.

Ajankohtaista