Siirry sisältöön
Tämä juttu on julkaistu alun perin Kunnan Taitoa Oy:n sivustolla

Taitoa kuntaraportoinnin osaaja ja edelläkävijä – käytännön osoitus annettu

Kunnan Taitoa Oy on tehnyt järjestelmällistä työtä, jotta voimme tarjota asiakkaillemme parasta osaamista kuntien ja kuntayhtymien raportoinnin toteuttamiseksi ja kehittämiseksi. Yksi kulminaatiopiste tuli lokakuun lopulla, kun Taitoa onnistui toimittamaan raportoitavaa aineistoa Valtiokonttorin tietopalveluun palveluväylän kautta ensimmäisenä Suomessa. Kyse on tiedonsiirtomuodosta, joka mahdollistaa reaaliaikaisen raportoinnin ja joka vastaa Kuntatieto hankkeen asettamia vaatimuksia ja määrityksiä kuntien ja kuntayhtymien ulkoiselle talousraportoinnille.

Valtio on käynnistänyt Kuntatieto –hankkeen v. 2012, jonka puitteissa kuntien ja kuntayhtymien raportointia kehitetään nopeammaksi ja vastaamaan paremmin julkisen hallinnon vaatimuksia ja standardeja. Tavoitteena on, että Suomessa olisi lähivuosina käytössään reaaliaikaisempaa tietoa kuntien taloudesta ja tilanteesta, joka vaikuttaa myös mm. valtionosuuksiin.

Kuntatieto -hankkeessa ei siis ole kyse ainoastaan raportoinnin tehostamisesta ja digitalisoinnista vaan konkreettisesti puhutaan myös mm. valtionosuuksista ja niiden jakautumisesta.
Miksi sitten tiedon toimittaminen palveluväylää pitkin on niin tärkeää, kysyn Taitoan erityisasiantuntija Tuula Hämäläiseltä, joka kuntien raportoinnin vahva osaaja.

– Taitoan on tärkeä tietää mitä valtio odottaa kuntien ja kuntayhtymien raportoinnilta, jotta voimme tuottaa asiakkaillemme parasta mahdollista palvelua ja toimivat ratkaisut kuntien ja kuntayhtymien raportointiin. Kun Taitoa voi testata automaattisen raportoinnin vaatimusten mukaista tiedonkulkua uudessa kanavassa hyvissä ajoin, voimme tarkastella asiakkaidemme kanssa eri raportointihaasteita jo ennakolta, Tuula Hämäläinen sanoo.

Taitoa järjesti 13.11 webinaarin otsikolla Mitä automaattisen talousraportoinnin uudistus (Kuti) käytännössä tarkoittaa.
– Webinaari keräsi vajaa sata kuulijaa eri puolilta Suomea, mikä osoittaa, että kunnat ja kuntayhtymät kaipaavat käytännön tietoa raportoinnin uudistuksesta, kertoo Tuula Hämäläinen Taitoasta.

Webinaarissa Valtionkonttorin projektipäällikkö Anne Melanen kertoi, että vuoden 2019 aikana kaikkien kuntien tulee testata tietojen toimittamista käytännössä, jotta vuoden 2020 talousarviotiedot saadaan toimitettua Valtionkonttoriin. Lisäksi kuntien tulee jo tässä vaiheessa tarkastella omaa toimintaansa ja esim. tilikarttaansa sekä organisaatiorakennettaan siitä näkökulmasta, voidaanko tulevaisuudessa raportoitavat tiedot toimittaa Valtionkonttoriin raportointivaatimusten mukaisesti. Melasen viesti on, että kunnat ja kuntayhtymät eivät voi jäädä odottamaan, vaan valmistelutyötä kannattaa tehdä jo nyt.

Mikäli raportoinnin uudistukseen valmistautumiseen tarvitaan asiantuntija-apua, on sitä saatavissa esimerkiksi Taitoasta. Taitoa tarjoaa yhdessä FCGn kanssa muutoksen läpivientiin konsultaatiota ja työpajoja kunnille.

Kirjoittaja:
Anniina Kitula, Taitoan viestintä ja markkinointi

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Tuula Hämäläinen (020 610 9216 ja tuula.hamalainen@taitoa.fi)
Kunnan Taitoa Oy

Liittyvät referenssit