Siirry sisältöön
Tämä juttu on julkaistu alun perin KuntaPro Oy:n sivustolla

Saammeko esitellä: Verneri, Desiré ja muut työteliäät kollegamme

Roboteilla ei ole fyysistä olomuotoa, mutta rentoutushuoneen lehmähahmo sopii Mirja Parkkarin mielestä hyvin kuvaamaan työnsä hyvin hoitavaa Desiré-robottia.

Kuntaprolaiset ovat saaneet viime aikoina monta uutta työkaveria, joita yhdistävät tehokkuus, väsymättömyys ja tinkimättömyys. He ovat robotteja, jotka on otettu työyhteisöissä ilolla vastaan.

Järjestelmäasiantuntija Mirja Parkkarilla ei ole moitteen sijaa henkilöstöhallinnon uuden työntekijän Desirén työpanoksesta. Koeaika on läpäisty, ja robotti saa jatkaa töitään työajanhallinnassa vakituisessa pestissä.
– Ainoa perehdyttämisvaiheen virhe oli se, kun Desiré unohti lähettää tiedon laskennasta eteenpäin, mutta se johtui ihmisen tekemästä välilyöntivirheestä Excelissä ja asia korjattiin heti. Desirén työtä valvoo ja kehittää KuntaPron robotiikkatiimi, Parkkari kertoo.

Desiré kasaa työvuorojen maksuun menevät työaikakorvaukset Titania-massalaskentaohjelmassa.
– Osittain tätä tekevät vielä ihmisetkin, mutta Desiré on ottanut ison osan rutiineista tehtäväkseen. Hänet on otettu täällä hyvin vastaan, sillä HR-asiakaspalvelu ja palkkasihteerit saavat keskittyä hänen ansiostaan muihin töihin, Parkkari sanoo.

Robotilla on paikkansa erityisesti rutiinitöissä, jotka on sidottu tarkkaan kalenteriaikaan. Tällaisia ovat juuri esimerkiksi viikoittain laskettavat työaikakorvaukset, jotka on hoidettava tietyllä kellonlyömällä.

Desiré työskentelee tällä hetkellä virka-aikana, mutta jatkossa edessä ovat myös yövuorot.
– Jatkossa on tarkoitus, että Desiré tai hänen uudet tulevat kollegansa hoitavat kaikkien asiakkaidemme Titania-massalaskentaan liittyvät tehtävät, Parkkari kertoo.

Oikeat tyypit oikeissa töissä

KuntaPron tytäryhtiössä Seuturekry Oy:ssä on työskennelty Severin kanssa helmikuusta alkaen. Palvelujohtaja Pirjo Matikainen kertoo, että Severi on tilauspalvelutiimin jäsen. Matikainen kuvailee työntekijää reippaaksi, suoraviivaiseksi ja pyyteettömäksi tekijäksi, joka ei tarvitse taukoja.
– Severi käsittelee sijaistilauksia ja lähettää sijaisille työtarjouksia tekstareilla. Hän osaa valita sopivan sijaisen sen mukaan, miten pätevyys ja soveltuvuus on määritelty järjestelmään. Samaa työtä meillä tekevät myös ihmiset, mutta viestin vastaanottaja ei erota, kuka viestin on lähettänyt, Matikainen kertoo.

Severi tekee tasaisella tahdilla 14-tuntisia päiviä. Viikonloppuisin päivät ovat hieman lyhyempiä ja robotin työtä tarkkaillaan ”severöintivuoroissa”. Severi käsitteli helmikuussa yli tuhat tilausta, ja maalis–huhtikuussa luvut olivat kuukausitasolla 1 400 ja 1 500 tilausta.
– Alkuun Severi vähän temppuili, teki muutaman pienen mokan, ja hänet laitettiin hetkeksi jäähylle. Lisäkoulutuksen jälkeen Severi sai jatkaa töitä, ja sen jälkeen hommat ovat sujuneet hyvin, Matikainen kehuu.

Tavoitteena robotiikan hyödyntämisessä ovat kustannustehokkuus sekä työntekijöiden jaksamisen tukeminen. Matikaisen mukaan robotiikka lisää työhyvinvointia, sillä ihmiset saavat tehdä rutiinien sijaan mielekkäämpiä töitä.
– Robotit vapauttavat ihmisten aivoja haastavampiin tapauksiin. Ja asiakkaita robotiikka hyödyttää esimerkiksi pidempinä palveluaikoina, hän sanoo.

Seuraavaksi Severi opettelee viikonpäivät, jotta se voi lähettää viestit entistä tarkemmin sopivana ajankohtana. Taloon on tulossa lähiaikoina monta uutta robottikaveria. Severi saa työnjohtajakseen Simon, joka pilkkoo tilaukset sopiviksi ennen Severin tekemää käsittelyä.
– Severi on sellainen putkiaivo. Tilaus on sille tilaus, eikä se osaa eritellä niitä. Simo auttaa tässä, Matikainen selventää.

Lisäksi Seuturekryn riveihin on kehitteillä Sokrates, joka osaa luoda työpaikkailmoituksia sekä työvuorosuunnitteluun erikoistunut Sara ja erittäin tärkeä ajansäästäjä Sirkku, joka hoitaa rutiininomaiset tilauskäsittelyjen loppumisilmoitukset.
– Kehitämme ominaisuuksia KuntaPron robottitiimin kanssa yhdessä. Olemme päässeet heidän kanssaan hienosti siihen, mihin on tähdättykin. Meillä on hirveästi toiveita ja koodarit sitten kertovat, mitä roboteille pystytään opettamaan, Matikainen kertoo.

Seuturekryssäkin roboteilla on nimet ja niistä käytetään käytäväpuheissa sanaa ”hän”.
– Nimet helpottavat hahmottamaan ihmisille, mitä mikäkin robotti tekee, Matikainen tarkentaa.

 

Muro ja Musti ovat innokkaita oppimaan uutta

Talouspalveluissa ovat työnsä aloittaneet mainiot kollegat Muro ja Musti. Muron sukujuuret ovat ainakin osittain talouskonsultointitiimin Joonas Soramäen KuntaProlle tekemässä gradussa.
– Muro vähentää rutiinityötä, sillä se lähettää muistiotositteita hyväksyntäkierrokselle ja sähköiseen arkistoon. Musti tekee samaa hommaa, mutta eri järjestelmässä, Soramäki kertoo.

Robotit ovat tehneet töitä parisen kuukautta, ja molemmat ovat käsitelleet lyhyen uransa aikana noin tuhat muistiota.
– Kokonaisuus on mennyt hyvin. He ovat suoriutuneet mallikkaasti töistään alkuopettelun jälkeen. Muron kanssa oli alkuun hieman ongelmia, sille eivät yötyöt oikein maistuneet. Pienen suostuttelun jälkeen asia saatiin ratkaistua, Soramäki nauraa.

Parivaljakko tekee ympäripyöreitä päiviä hyvällä motivaatiolla.
– Ne ovat myös innokkaita oppimaan uutta ja kehitämme niitä koko ajan. Tämä on jatkuva prosessi, eivät ne ikinä ole valmiita, Soramäki lisää.

Lisäksi kehitteillä ovat uudet taloushallinnon robotit Viiru ja Aksu. Juuri tuotantokäyttöön saadun Viirun toimintaa laajennetaan asteittain. Viirun tehtävät liittyvät viitteiden käsittelyyn, ja Aksun tarkoituksena on automatisoida laskutusprosessia valmiin Excel-laskupohjan osalta.

Joonas Soramäki on ollut kehittämässä Muroa jo opiskeluaikanaan. Soramäki uskoo, että robotiikka tulee mullistamaan taloushallinnon alan työt ja tietä näyttävät nyt KuntaPron kaltaiset yritykset.

 

Uusia rekrytointeja tulossa

KuntaProlla on riveissään nyt seitsemän robottia. KuntaPron kehitysjohtaja Esa Sairanen ennustaa, että yhtiöön tullaan jatkossa ”rekrytoimaan” robotteja 15–20 kappaleen vuositahtia. Ne tulevat toimimaan taloushallinnon ja palkanlaskennan monipuolisissa tehtävissä.
– Meillä on hyödynnetty myös koneälyä eTiskin tikettien käsittelyssä. Jatkossa prosessien automaatioratkaisuissa tulee olemaan entistä enemmän näitä molempia teknologioita, Sairanen kertoo.

KuntaPron kehitysjohtaja Esa Sairanen ennustaa, että yhtiöön tullaan jatkossa ”rekrytoimaan” robotteja 15–20 kappaleen vuositahtia.

 

Liittyvät referenssit