Siirry sisältöön

Pyhtään työterveyden hankinta perustuu vaikuttavuuteen

Pyhtään kunnan työterveyspalveluiden hankinta kilpailutettiin vaikuttavuus laajasti huomioiden. Kumppanina kilpailutuksessa toimi Hankinta Taitoa. Lopputuloksen saatiin sekä paremmat että halvemmat palvelut.

– Meillä oli jo vuonna 2015 valtavan hyvä kokemus Taitoan kanssa yhteistyössä tehdystä sote-kilpailutuksesta, joka tehtiin kymmeneksi vuodeksi, kertoo Pyhtään hallintojohtaja Olli Vilen.

Viime vuonna vuorossa oli työterveyspalveluiden kilpailutus. Tavoitteena oli saada entistä parempia työterveyspalveluja kokonaisuus huomioiden. Sopimus uuden tuottajan kanssa tuli voimaan vuoden alussa.

– Olen todella innostunut tästä casesta, koska kilpailutuksessa pohdittiin tavanomaisen sopimuksen sisällön ohella vaikuttavuutta eli mikä sopimuksessa on olennaista. Sopimukseen asetettiin myös bonus- ja sanktiomalli. Olen monistanut onnistunutta menettelyä muillekin asiakkaille, kertoo Taitoan hankintapalvelujen päällikkö Timo Leppälahti.

– Ennen kilpailutusta käytiin läpi, mikä on mahdollista ja mikä ei. Valmistelua ja linjausta tehtiin yhteistyössä Taitoan hankinta-asiantuntijan kanssa. Ennen tarjouspyynnön lähettämistä kävimme asioita läpi yritysten kanssa avoimessa markkinavuoropuhelussa, Vilen kertoo.

Tarjouspyyntö myös lähetettiin osallistujien kommentoivaksi ennen sen virallista käynnistämistä. Tarjouspyynnön jälkeen tarkentavat kysymykset ja vastaukset menivät kaikille osallistujille tiedoksi.

Hinta laski roimasti

Vuonna 2018 Pyhtään työterveyden kustannukset olivat 110 000 euroa. Pihlajalinnan kanssa tehdyn uuden sopimuksen hinta tulee olemaan 67 000 euroa vuodessa. Hinta tiedetään tarkasti etukäteen, sillä sopimukseen kuuluu kiinteä vuosihinta. Yksi työntekijä maksaa 398 euroa vuodessa ja työntekijöitä on noin 170. Sopimus on hyvin kattava, sillä vuosihintaan kuuluu peruspalveluiden lisäksi mm. magneettikuvaus, fysioterapia ja jopa ulkona työskentelevien punkkirokotukset tietyin ehdoin.

Sopimuksessa on bonus- ja sanktiomalli, joka perustuu sairaspäiviin. Pyhtään kunnan työntekijöiden keskimääräinen sairaspoissaolomäärä oli 13,7 pv vuonna 2018.

– Jos määrä pienenee yhdellä päivällä, palveluntuottaja saa lisäbonuksena 9 000 euroa. Jos määrä nousee, palveluntuottaja maksaa meille hyvitystä, Vilen kertoo. Enimmillään määrä on molempiin suuntiin 15 % eli noin 10 000 euroa.

Lisäksi asiakastyytyväisyys vaikuttaa sopimuksen hintaan. Jos kyselyn tuloksena saadaan vähintään 4,5/5 pistettä, palveluntuottaja saa 5 000 euron vuosibonuksen. Jos tulos on alle 3 pistettä, vähennetään maksusta sama 5 000 euroa.

– Lisäksi etuna on, että esimiehillä on käytössään kätevä sovellus, josta näkee monenlaista tietoa poissaoloista muistioihin, Vilen kertoo.

Kuva: Pyhtään työterveyden kilpailutuksen tavoitteet toteutuivat ja jopa ylittyivät. – Saimme sekä halvemman hinnan että paremmat palvelut, hallintojohtaja Olli Vilen iloitsee.

Pyhtää

  • Pyhtää sijaitsee Suomenlahden rannikolla Kymenlaakson maakunnassa.
  • Asukasluku vuoden 2018 lopussa oli väestörekisterikeskuksen tilaston mukaan 5 194 (Wikipedia). Väestöstä ruotsinkielisiä on noin kahdeksan prosenttia, joten Pyhtää on Suomen itäisin kaksikielinen kunta.
  • Kunnan käyttötalousmenot ovat 31 miljoonaa euroa. Käyttömenoista 65 % kuluu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen.
  • Kunnan tuloista pääosa koostuu veroista (64 %) ja valtionosuuksista (27 %). Kunnan tuloveroprosentti on 20,25.

Liittyvät referenssit