Siirry sisältöön
Tämä juttu on julkaistu alun perin KuntaPro Oy:n sivustolla

Pomarkulle toimintavarmuus on ykkösasia

Pomarkku on luottanut KuntaPron talous- ja henkilöstöhallinnon palveluihin jo vuodesta 2007. Miten yhteistyö alkoi ja miten se on toiminut? Vastaamassa kunnanjohtaja Eero Mattsson.

Pomarkun kumppanuus KuntaPron kanssa juontaa juurensa Porin alueen toimijoiden yhteistyöhön, josta syntyi Länsi-Suomen Taloustuki Oy. Mukana osakkaina olivat tuolloin mm. Porin kaupunki, kuntayhtymiä ja pienempiä kuntia. Yhtiön nimi muuttui matkan varrella Taloustuki Oy:ksi ja se fuusioitui yhdessä Seutukeskus Oy Hämeen kanssa KuntaProksi, jonka osakas ja asiakas Pomarkku on tänäkin päivänä.

Kunnanjohtaja Eero Mattsson on ollut mukana alusta asti, joten kokemusta yhteistyöstä on toistakymmentä vuotta.
– Koimme silloin, että kunnissa on tarvetta kehittää tätä palvelualuetta. Yhteistyöstä olisi meille kaikille merkittäviä hyötyjä. Meille pienenä kuntana toimitusvarmuus oli se merkittävin syy lähteä mukaan, Mattsson kertoo.

Läheltä piti -tilanne herätti

Asiaan liittyy Mattssonin 2000-luvun alussa kokema, suorastaan traumaattinen tilanne, joka sai kunnanjohtajan vannomaan, että ei enää milloinkaan tällaista. Pomarkun ainoa kirjanpitäjä jäi sairaslomalle juuri tilinpäätöksen valmistelun aikaan. Erilaisin hankalin tilapäisjärjestelyin tilinpäätös saatiin lopulta maaliin ajoissa, mutta jotain oli tehtävä, jotta sama ei pääsisi toistumaan. Yhteistyömalli ratkaisi ongelman ja poisti taloushallinnon haavoittuvuuden.
– Peruskuvio talous- ja henkilöstöhallinnon palveluissa on pysynyt vuosien aikaan aika lailla samanlaisena. Yhtiö tuottaa ja kunta ostaa tarvitsemansa palvelut. Työnjako kunnan ja yhtiön välillä on vakiintunut toimivaksi, Mattsson kertoo.
– Etenkin henkilöstöhallinnon puolella, jossa käyttö on hajautettu monille esimiehille, käytettävyys on tärkeä asia. Ja siitä ehkä tuleekin juuri eniten palautetta. Uusia työkaluja KuntaProssa kehitetään parhaillaankin. Luotamme siihen, että pysymme kehityksessä mukana, ja KuntaPron kautta saamme parhaat järjestelmät käyttöömme.

Tiedolla johtamisesta puhutaan paljon, mutta Mattsson näkee termin käytössä jo hieman inflaation makuakin.
– Meilläkin mennään koko ajan sitä kohti. Tietoa on valtava määrä, mutta keskeistä on se, miten sitä käytetään. Raportoinnit toimivat hyvin. Tiedosta huolimatta isoihin päätöksiin liittyy aina epävarmuutta ja tulevaisuuden ennustamista, mikä on vaikeaa. Myös intuitiota on päätöksissä mukana, Mattsson sanoo.

Eero Mattsson toivoo, että tulevaisuudessakin KuntaProssa muistetaan yhtiön juuret ja alkuperäinen toiminta-ajatus.
–Toivon, että mielissä pysyy kirkkaana se, mihin tarkoitukseen yhtiö on alun perin perustettu eli kunta-asiakkaiden palvelemiseen. Toivon, että vauhdin ja muutosten myötä yhteys asiakkaisiin ei katkea, hän sanoo.

Pomarkku

  • Pomarkku sijaitsee Satakunnan maakunnassa, matkaa sekä Poriin että Kankaanpäähän on noin 25 km.
  • Naapurikunnat ovat Kankaanpää, Merikarvia, Pori ja Siikainen.
  • Asukkaita noin 2 200.

 

 

Liittyvät referenssit