Siirry sisältöön
Tämä juttu on julkaistu alun perin Kunnan Taitoa Oy:n sivustolla

Ohjelmistorobotiikka mukana Taitoan palveluiden ja prosessien kehittämisessä

Taitoa kehittää palveluitaan ja prosessejaan hyödyntämällä ohjelmistorobotiikkaa. Ohjelmistorobotiikalla (RPA), tarkoitetaan teknologioiden hyödyntämistä työprosessien automatisoimisessa. Taitoassa on edetty robotiikassa projektivaiheesta tuotteistukseen. Robotiikan kehittäjätyöryhmässä on etsitty sopivia prosesseja kehityskohteiksi. Robotiikan kehityskohteiden valintaperusteiden mittareina käytetään Taitoassa säästöpotentiaalia, työvaiheiden manuaalisuutta sekä asiakastyytyväisyyden parantamista.

Roboteille voidaan opettaa useita työvaiheita. Robotit voivat huolehtia prosessien osista tai kokonaisista prosesseista. Taitoa on robotisoinut kolme talous- ja palkkahallinnon työvaihetta. Taitoan Asta-robotti on ollut onnistuneessa tuotantokäytössä jo 10 kuukauden ajan.

Asta-robotin työnä on uuden palkansaajan perustaminen, jonka se tekee kuten Taitoan palveluasiantuntija. Robotti hakee avoimen työn palvelupyyntöjärjestelmästä ja kirjautuu palkanlaskentajärjestelmään perustamaan henkilön. Valmiin työn robotti kuittaa asiakkaalle.

Robottien toiminnan lähtökohtana ovat Taitoan määrämuotoiset palvelupyynnöt. Jotta robotteja voidaan käyttää, on lähtötiedon ja asiakkaalta tulevan tiedon oltava oikeassa muodossa.

Robotiikan avulla voidaan parantaa työnlaatua poistamalla inhimillisten virheiden mahdollisuus. Robottien tarkoituksena on korvata rutiininomaisia toistuvia työvaiheita, jolloin Taitoan asiantuntijoiden työaikaa vapautuu vaativampiin tehtäviin. Tällöin työn mielekkyys lisääntyy. Robotit ovat oivia apulaisia myös ruuhkahuippujen taltuttamisessa.

Taitoa tekee robotiikassa yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa. Loppuvuoden tavoitteena on jo tunnistettujen robotiikan kehityskohteiden perusteella toteutussuunnitelman laatiminen vuodelle 2018. Seuraava askel on koneoppimisen hyödyntäminen.

Liittyvät referenssit