Siirry sisältöön
Tämä juttu on julkaistu alun perin KuntaPro Oy:n sivustolla

Kysyntä, tarjonta ja talous tasapainoon

Hyvinkään talousjohtaja Markus Peevo kävi esittelemässä uutta budjetointitapaa KuntaPron talousjohtajapäivässä Hämeenlinnassa.

Hyvinkää uudistaa johtamismalliaan ja osana sitä siirrytään tuotepohjaiseen budjetointiin. Tavoitteena on saada veroeuroille enemmän hyötyä ja sovittaa asiakastarpeet ja palvelujärjestelmä yhteen. Siksi uutta johtamismallia kutsutaankin Hyvinkäällä palveluperusteiseksi johtamiseksi.

Tuotepohjainen budjetointi perustuu kaupungin palveluiden asiakasmäärien ja palvelutarpeen kehittymiseen. Olennaista jatkossa onkin se, miten asiakkaat ohjataan oikeisiin palveluihin ja oikea-aikaisesti. Tarpeiden määrittämiseksi tarvitaan selkeää tuotteistamista, sillä kaupungin toiminta ja talous suunnitellaan ja raportoidaan tuotteiden sekä niiden lukumäärien ja hintojen perusteella.

– Täytyy sanoa, että Hyvinkäällä on ollut hyvä henki uudistuksen tekemiseen. Asioita voidaan kritisoida niin, että ollaan kavereita sen jälkeenkin. Haluan korostaa, että valmisteilla oleva uudistus etenee erityisesti osaavan hankepäällikön, controller Anna-Miia Liimatan ja kaupunginjohtaja Jyrki Mattilan, mutta myös muiden valmistelijoiden ansiosta, Hyvinkään talousjohtaja Markus Peevo sanoo.

Mallia on otettu ainakin Keravalta, jossa vastaava malli on käytössä. Tuotepohjaisella budjetoinnilla haetaan tehostusta siihen, miten kysyntä ja tarjonta kaupungin tarjoamissa palveluissa kohtaavat. Kapasiteettia seurataan ja palvelutarpeiden kehitys tunnistetaan, investoinnit perustuvat tarpeeseen.

– Tuottavuustavoitteet vaativat läpinäkyvyyttä, palvelutarjonnan optimointia, investointisuunnittelun yhtenäistämistä ja parantamista sekä johtamisen tietopohjan parantamista, Peevo kertoo.

Myös henkilöstösuunnittelu tullaan kytkemään johtamisjärjestelmään tiiviimmin, ja asiakaspalaute liitetään suunnitteluun mukaan.

Lisää kustannustietoisuutta

Tiedon keräämisen ja raportoinnin alustana toimii KuntaPron Kuntari-järjestelmä. Tiedolla johtamisen järjestelmä Kuntari on Hyvinkäällä jo ennestään käytössä, ja tavoitteena on saada järjestelmä räätälöityä uuteen toimintatapaan sopivaksi maaliskuun aikana. Talous, henkilöstö ja tuotteistus tulevat kulkemaan samassa järjestelmässä.

Vuosi 2019 menee harjoitellessa ja koelaskentoja tehdessä, mutta jo vuoden 2020 talousarvio laaditaan uudella mallilla. Palveluperusteiseen johtamismalliin siirrytään suoraan ja vanha jätetään kerralla taakse.

– Muutos on kuitenkin luonteeltaan sellainen, että se ei valmistu koskaan. Tuotteistustasoa haetaan jatkuvasti, tiedon käyttäminen johtamisessa ja Kuntari-järjestelmä työkaluna ovat avainasemassa. Nyt meillä on 133 tuotetta ja jokaisesta tuotteesta tehdään minituloslaskelma, joka selventää, mikä hinnan aiheuttaa, Peevo sanoo.

– Minulla on uuteen johtamismalliin kova usko, ja tilaus tällaiseen on vahva monelta puolelta. Lisäksi meillä on hyvät tekijät. Siksi me onnistumme, hän sanoo.

 

Liittyvät referenssit