Siirry sisältöön
Tämä juttu on julkaistu alun perin KuntaPro Oy:n sivustolla

Kuntien yhteisulkoistukset lisääntyvät – Pohjois-Satakuntaan uusi toimipiste

Käynnissä oleva maakuntauudistus ja etenkin modernien talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmien tarve nopeuttavat kuntien ulkoistamistarpeita. Samaan aikaan kunnat miettivät yhä useammin ulkoistuksia yhteistyössä seutukunnan muiden toimijoiden kanssa. Näin kävi myös Pohjois-Satakunnassa, jossa Kankaanpää, Jämijärvi, Siikainen ja Honkajoki päättivät ulkoistaa yhdessä tuumin talous- ja henkilöstöhallinnon tukitoimiaan. Kumppaniksi valikoitui KuntaPro Oy.

– KuntaPron valintaa palvelujen tuottajaksi puolsi se, että yritys on jo vahva toimija Satakunnassa. Myöhemmin tullut tieto KuntaPron ja Taitoan yhdistymisestä lisäsi osaltaan luottamusta toimintaan. Vaakakupissa painoi erityisesti se, että KuntaPro perustaa paikkakunnalle uuden toimipisteen. Haluamme säilyttää työpaikat täällä, Kankaanpään kaupunginkamreeri Pekka Laiho korostaa.

Tulevaisuudessa maakunnan ja sen alueella toimivien kuntien tukipalveluita tuotetaan sekä KuntaPron Porin että tulevan Kankaanpään toimipisteen kautta. Laaja toimipisteverkko antaa mahdollisuuksia laajentaa palveluita niin Satakunnan muille kunnille kuin maakuntarajojenkin yli.

– Uusi toimipiste osoittaa sen, että olemme kiinnostuneita tarjoamaan ja vakiinnuttamaan alueellisia työpaikkoja. Useampi toimipiste tarjoaa mahdollisuuden myös muille kunnille miettiä ulkoistuksia näihin toimipisteisiin, ja joustavat etätyömahdollisuudet tuovat siirtyville työntekijöille mielekkyyttä arkeen. Huomioitavaa on, että Kankaanpäästä pystymme hyvin tuottamaan palveluita myös esimerkiksi läntisen Pirkanmaan maakunnan kunnille, KuntaPron asiakkuusjohtaja Tero Karinti kertoo.

Iso osa uudenkin toimipisteen tehokkuudesta ja tuottavuudesta tulee KuntaPron yhtenäisistä järjestelmäympäristöistä. Myös Kankaanpään toimipisteessä otetaan käyttöön Kuntax Talous -järjestelmä, joka mahdollistaa pilvipalveluun perustuvana toimintana tehokkaan työskentelyn paikasta kuin paikasta. Lisäksi myös tuurauskäytännöt helpottuvat verrattuna kuntien aikaisempiin itsenäisiin järjestelmäratkaisuihin.

Odotukset moderneita taloushallinnon järjestelmiä kohtaan ovat Kankaanpäässä korkealla.

– KuntaPro on vahvasti mukana kehityksessä, kuten automatisaatiossa ja robotiikassa. Meillä yksittäisenä kuntana ei olisi mahdollisuutta samaan. Tarvitsemme käyttöömme mahdollisimman tuoretta tietoa, jota voi hyödyntää kunnan johtamisessa, Laiho sanoo.

– Kaikki asiakkaamme ovat Kuntax Talous -järjestelmän käyttäjiä. Tämä tuo paitsi toimintavarmuutta niin myös tehokkuutta ja riskien hallintaa lisää. Pystymme tarvittaessa tuuraamaan muita toimipisteitä kiiretilanteissa, ja henkilöstö pystyy käyttämään järjestelmiä tarvittaessa joustavasti etäyhteyden kautta vaikka kotitoimistoltaan, Karinti jatkaa.

Kankaanpäässä katsotaan eteenpäin

Kankaanpään toimipisteessä tullaan hoitamaan sekä Kankaanpään, Jämijärven ja Siikaisten talous- ja palkkahallinto sekä Honkajoen palkkahallinto. Ulkoistuksen taustalla ovat sekä maakunta- että soteuudistuksen jatkossa tuomat muutokset toimintaan. Tähän saakka Kankaanpää on tuottanut myös Pohjois-Satakunnan peruspalveluyhtymän eli PoSan taloushallinnon palveluja. Kuntayhtymän jäseniä ovat Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Pomarkku ja Siikainen.

– Uudistus liittyy paljolti maakuntauudistukseen. Kun sotepalveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakunnalle, miten käy omien talous- ja henkilöstöpalveluidemme? Pohdimme, olisiko viisasta toimia etuajassa ja varmistaa palveluiden tuotanto, sanoo Kankaanpään kaupunginkamreeri Pekka Laiho.

Kankaanpää sai mukaan hankkeeseen myös naapurit Jämijärven, Honkajoen ja Siikaisen. Pomarkku on ollut KuntaPron kumppani jo pidempään.

– Tämä parantaa yhteistyötä naapureiden kanssa entisestään. Yhdessä toimimalla pääsemme myös alkuun tehokkaammin, Laiho sanoo ja viittaa esimerkiksi hankkeen vaatimiin palavereihin.

– Uudistus tukee myös kaupungin strategiaa, jota kuvaa slogan: Äly, taide, ja hyvinvointi asuvat meillä, hän lisää.

LUE MYÖS:

Liittyvät referenssit