Siirry sisältöön
Tämä juttu on julkaistu alun perin KuntaPro Oy:n sivustolla

Kuntax Kuntari koukuttaa tutkimaan tietoa

Reijo Lehtonen vertaa Kuntaria auton mittaristoon. Pikainen vilkaisu kertoo, missä mennään ja onko kaikki kunnossa. 

Koulutuskuntayhtymä Tavastia on ollut tyytyväinen Kuntari-käyttäjä jo vuosia. Järjestelmän laatimia raportteja käytetään tiedolla johtamisen välineenä. Mitä enemmän jatkuvasti kehittyvästä Kuntarista oppii, sitä enemmän siitä saa hyötyä irti.

Talousjohtaja Reijo Lehtonen esittelee näytöltään erilaisia henkilöstö- ja taloushallinnon raportteja. Tavastia hyödyntää Kuntaria talous- ja henkilöstöhallinnossaan, ja se on ennen kaikkea sisäisen raportoinnin työkalu.

– Katsos tätäkin. Näin helposti pystyn seuraamaan esimerkiksi eri koulutusyksiköiden henkilöstökuluja. Graafisten kuvioiden ja värien avulla saan nopeasti silmäillen vastauksia. Toiminnot ovat parantuneet vuosien aikana, hän sanoo ja napsuttelee esiin erilaisia vertailutietoja.
Tietoja hyödynnetään esimerkiksi rekrytoinnin apuna. Seuraavien vuosien ennuste työntekijöiden eläköitymisestä kertoo, kuinka paljon lisäväkeä tarvitaan. Kuntarin tietoja voidaan hyödyntää myös esimerkiksi tutkittaessa sairauspoissaolojen kehitystä ja niiden syitä.

Kuin auton mittaristo

Kuntarin avulla Tavastian talous- ja henkilöstöhallinnon työntekijät pystyvät yhdistelemään erilaisten tietokantojen tietoja ja saavat helposti tuotettua haluamiaan raportteja. Aiemmin Tavastiassa tehtiin paljon käsityötä graafisten kuvien eteen.
– Kuntari on kuin auton mittaristo. Voin nopeasti tarkistaa, onko kaikki kunnossa ja mikä on tilanne. Kuntari yhdistelee kätevästi esimerkiksi Populuksen ja FPM:n tietoja. Halutessani voi kaivautua syvemmälle tietoihin ja tuottaa raportteja vaikka päättäjien, koulutuspäällikköjen tai eri osastojen vetäjien käyttöön. Pystyn hahmottamaan koko kuvan, mutta tarvittaessa myös hakemaan näytölle tarkasteltavaksi yksittäisen laskun, Lehtonen sanoo.
– Myös ennustetoiminto on hyvä. Se peilaa sekä menneisyyteen että tulevaan. Lukuja voi myös muokata helposti, hän lisää.

Koulutus on paikallaan

KuntaPron asiantuntija on käynyt syksyn aikana kouluttamassa Tavastian viittä työntekijää, jotka käyttävät Kuntaria työssään.
– Tilasimme lisäkoulutusta, koska huomasimme, että Kuntaria voisi hyödyntää paremminkin. Ennen koulutusta olisimme tosin voineet itse miettiä etukäteen vielä tarkemmin, mitä haluamme ja tarvitsemme työssämme eniten – mahdollisuuksia on niin paljon. Kuntari myös kehittyy koko ajan, mikä on hienoa. Olemme itsekin laittaneet palautetta KuntaProhon ja jotkut kehitysideat on toteutettu hyvinkin nopeasti. Siellä on sellainen positiivisen kehittämisen ilmapiiri, Lehtonen on huomannut.
Hän kaavailee, että koulutusta tarvitaan vielä lisää, jotta järjestelmää päästään hyödyntämään kaikilta osin.
– Koulutusvideot eri osioista voisivat olla hyvä juttu. Jokainen voisi opiskella niitä asioita, joita tarvitsee ja silloin kuin itselle parhaiten sopii, hän tuumii.

Kuntari ei pysähdy

– KuntaPron asiakkaista yli 20 organisaatiota on ottanut Kuntarin käyttöönsä, kertoo tuotepäällikkö Janne Papunen.
Järjestelmää kehitetään koko ajan yhdessä asiakkaiden kanssa vastaamaan uusimpia vaatimuksia.
– HR-raportointia on viety toiminnallisesti eteenpäin. Ja opetuspuolella esimerkiksi oppilastiedoista saadaan uudenlaista raporttia. Sotessa taas välinehuollon raportointia on kehitetty, Papunen luettelee.
Yksittäisten osioiden lisäksi strategista raportointia on kehitetty niin, että erilaisia organisaation mittareita pystytään entistä paremmin kokoamaan yhteen.
Sisällöllisesti esimerkiksi Excelissä päästään porautumaan mihin tahansa lukuihin ja hakemaan minkä tahansa yksikön kuluja.
– Jos esimerkiksi toimintakulut ovat kasvaneet, niitä voidaan tutkia yksityiskohtaisemmin syyn selvittämiseksi, Papunen antaa esimerkin.
Lähiaikoina Kuntariin on tulossa uusi tietokantapäivitys, joka lisää suorituskykyä ja toiminnallisuutta. Uusia Microsoftin tarjoamia visuaalisten työkalujen käyttöönottoja selvitellään parhaillaan.


– KuntaProssa on testattu järjestelmää myös omiin caseihin, jotta opitaan ymmärtämään, mitä
kaikkea Kuntarilla voidaan tehdä, Janne Papunen kertoo.

 

Case Tavastia – parasta Kuntarissa:

  • Helppokäyttöisyys
  • Tiedot saa näppärästi ja nopeasti
  • Visuaalisuus: värit ja graafit helpottavat tulkintaa
  • Räätälöidyn raportoinnin helppous
  • Ajansäästö useita työpäiviä vuodessa

Koulutuskuntayhtymä Tavastia

Tavastia on kolmen koulutussuunnan kuntayhtymä, joka tarjoaa ammatillista ja yleissivistävää koulutusta sekä vapaan sivistystyön koulutusta ja harrastustoimintaa kaikille ikäryhmille. Tavastiaan kuuluvat Ammattiopisto Tavastia, Vanajaveden Opisto, Hämeenlinnan seudun oppisopimustoimisto, seudun neljä lukiota sekä Vanaja Koulutus Oy. Kuntayhtymän jäsenkunnat ovat Akaa, Hattula, Hämeenlinna, Janakkala, Pälkäne ja Urjala.

 

 

Liittyvät referenssit