Siirry sisältöön

Iitin palkat maksuun Sarastian palveluna

Pienen yksikön haavoittuvuus oli suurin syy siirtyä ulkoistettuun palkkojen maksuun, kertoo Iitin hallinto- ja talousjohtaja Jarkko Salonen.

– Haimme ulkoistuksella ennen kaikkea toimintavarmuutta. Isoja taloudellisia tavoitteita ei varsinaisesti ollut, mutta pitkällä aikavälillä pientä säästöäkin voi syntyä, Jarkko Salonen kertoo.

– Tarve palvelulle lähti ihan käytännön tilanteesta. Meillä oli palkanlaskennassa 1,5 henkilöä ja kun yksi henkilö jäi perhevapaille, totesimme, että yksikkö alkaa olla liian haavoittuvainen. Yritimme ensin hakea tilalle palkanlaskijaa, mutta kokeneen tekijän löytäminen ei ole helppoa, Jarkko Salonen kertoo.

Meneillään olevaan vuoteen on liittynyt muitakin suuria asioita, kuten tulorekisterin käyttöönotto ja ohjeiden tulkitseminen, jotka ovat työllistäneet myös Iitin henkilöstöhallintoa.

Parin kuukauden siirtymällä toimeen

Iitin palkkojen maksun ulkoistamisen neuvotteluja alettiin käydä viime keväänä. Jo kesäkuussa palkat hoituivat ensimmäisen kerran Sarastian palvelukeskuksen kautta. Siirtymää helpotti jo muutaman vuoden kestänyt järjestelmäyhteistyö.

– Palvelukonseptiin siirtyminen tapahtui nopeasti. Pystyimme reagoimaan tarpeeseen muutamassa viikossa ja erittäin kustannustehokkaasti – se on aika uskomatonta, että ratkaisu on heille taloudellisesti edullisempi kuin itse toteutettuna. Isoin juttu oli kuitenkin pienen yksikön riskin siirtyminen meille. Toki Sarastialla on taustalla monen vuoden kokemus, jotta tällainen voi onnistua, kertoo asiakaspäällikkö Ray Brännare.

– Yllättävän sujuvasti ovat asiat lähteneet rullaamaan. Asiaa helpotti se, että meillä oli tuttu Populus-järjestelmä alla eli käyttäjien kannalta muutos ei ollut siltä osin iso, Salonen sanoo.

Yhteistyö jalostuu vielä ajan kanssa ja yhteisiä käytäntöjä kehitetään edelleen.

– Pieniä yksittäisiä virheitä ja myöhästymisiä tulee aina tällaisissa tilanteissa, kun tekemässä on uusia ihmisiä. Hiljainen tieto ei meilläkään ole aina liikkunut niin hyvin kuin voisi ja uudistuminen on hyvä kehittymisen paikka myös itselle. Mutta olen kyllä todella tyytyväinen Sarastian palveluihin kokonaisuutena ja minulla on sellainen tunne, että siellä halutaan tosissaan ymmärtää, mitkä ovat meidän tarpeemme, Salonen sanoo.

 

Iitin kunta

  • Iitti sijaitsee Kymenlaakson maakunnan luoteisosassa.
  • Kunnassa asuu 6 736 ihmistä.
  • Kunnalla työskenteleviä henkilöitä on noin 220, joista vakituisia 165.
  • Kunnanjohtajana toimii Riku Rönnholm.
  • Vuonna 2021 Iitti siirtyy Kymenlaakson maakunnasta osaksi Päijät-Hämeen maakuntaa.

Liittyvät referenssit