Siirry sisältöön

Esittelyssä Porin uusin vahvistus: LaskuRobo

Sarastian ensimmäinen asiakkaalle toteutettu robotiikkaohjelmisto on päässyt tositoimiin Porissa. LaskuRobo hoitaa henkilöstön puhelinlaskujen käsittelyä tarkasti ja väsymättä.

Sarastia on kehittänyt robotiikkaohjelmistoja omaan sisäiseen käyttöön jo monia kymmeniä, mutta asiakkaille niitä ei ole aiemmin toteutettu. Robotiikkaa kannattaa hyödyntää tehtäviin, joissa on paljon rutiininomaista toistuvuutta. Porin LaskuRobo on teknisesti melko yksinkertainen robottiohjelmisto, kertoo RPA-arkkitehti Petri Ojala.

– Robotiikalla pystytään tekemään näppäriä muutoksia ohjelmistoihin ilman mittavia järjestelmämuutoksia ja se sopii tietyntyyppisiin täsmätehtäviin. Oma paikkansa on perussoftakehityksellekin, mutta robotiikka antaa asiakkaalle nopean tavan lisätä ominaisuuksia ohjelmistoihin, Ojala sanoo.

Laskujen määrä minimiin

Porin kaupungilla on yleinen tahtotila vähentää laskujen määrää. DNA:n mobiilipuhelinlaskujen määrä on ollut 350 laskua kuukaudessa, mikä tarkoittaa lähes tuhatta tiliöintiriviä. Kun LaskuRobo tiliöi tiedot kustannuspaikoittain eri toimialoille, tilanne muuttuu huomattavasti.

Heinäkuussa robotti pääsi tositoimiin ja tiliöi ensimmäiset laskut.

– Aika nopeasti pääsimme liikkeelle. Aloitimme pienemmistä toimialoista. Kun saamme tämän kehityskaaren päätökseen, henkilöstön puhelinlaskuja tulee olemaan vain 15 kuukaudessa eli yksi per toimiala, kertoo Porin kaupungin talousasiantuntija Anna Kirsi.

Muutokset pyritään toteuttamaan tämän vuoden loppuun niin, että robotti käsittelee myös kaikista isoimpien toimialojen eli perusturvan ja sivistystoimen puhelinlaskut.

Robotti tekee tarkkuutta vaativaa ja ihmiselle raskasta tiliöintityötä väsymättä niin paljon kuin tarvetta on. Kun laskuja ei tarvitse tiliöidä käsin, säästyy paljon aikaa muille vähemmän rutiininomaisille tehtäville. Myös virheiden mahdollisuus poistuu. Jos robotti ei osaa tulkita laskun yhteenvetotietoja, se siirtää laskun ihmisen käsiteltäväksi.

– Sarastian puolelta prosessi on sujunut kympin arvoisesti. Eikä meitä ole jätetty yksin nytkään, vaan apua on aina tarjolla, Kirsi kiittelee ja miettii jo seuraavia askelia kohti tehokkaampaa ostolaskujen käsittelyä muilla sektoreilla.

Kiinnostuitko – ota yhteyttä!

Asiakkaan on vaikea itse tietää, mitkä tehtävät kannattaa siirtää robotin hoidettavaksi, mutta siihen Sarastialla on tarjolla asiantuntevaa apua.

– Meiltä löytyy apuja siihen, miten arvioida sopivia kohteita robotiikalle. Tilanne voidaan kartoittaa vastaamalla tiettyihin kysymyksiin. Kannattaa olla yhteydessä, jos asia kiinnostaa, kehottaa robotiikan tuotepäällikkö Marko Äärilä.

Liittyvät referenssit